Стара Загора отбеляза тържествено 135 години от Съединението

img_74812

Днес се навършват 135 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Тази година, поради въведените противоепидемични мерки, в Община Стара Загора нямаше организиран общоградски ритуал, но в знак на почит към безсмъртните наши деди, съединили България бяха поднесени венци и цветя пред паметника „Защитниците на Стара Загора“ в парк „Пети октомври“. Това съобщиха от общинския пресцентър.

„Актът на Съединението показва, че България и българите са най-силни тогава, когато са обединени. Много малко са датите, които показват как българите заедно, единни и без да се делят са постигали победите си.“, каза зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева. Тя припомни, че след Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия до 1885 година, когато българите ясно заявяват, че искат да бъдат обединени и тогава- преди 135 години, дори Великите сили се съгласяват и българите постигат своята кауза.

Пред паметта на безсмъртните наши деди, под звуците на националния химн, изпълняван от военния духов оркестър, се поклониха още зам.-кметът Иванка Сотирова, зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, зам.- областният управител Петя Чакърова, общински съветници, народни представители и граждани.

Честването продължи с концерт на Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“ на площада пред Общината.

You may also like...