Проф. Кантарджиев: Въпреки че е празник, нека хората да не се целуват и прегръщат

profesor kantardjiev

Разчитаме много на ваксината, тъй като това е един от начините за овладяване на респираторна вирусна инфекция. В нашата страна ще е безплатна ваксината, защото подписахме договор с „Астра-Зенека“ в рамките на ЕС и за нас са поръчани милиони ваксини. Може би късната есен-зима или началото на следващата година вече ще имаме ваксина срещу COVID-19. Това коментира в сутрешния блок на Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

Той уточни, че първите, които ще получат ваксината у нас, ще са медиците на първа линия и хората от рисковите групи.

„Разумните хора вече знаят какви са правилата. 90 процента спазват правилата, но има едни десет процента, които се чувстват незначими и явно поради това искат да направят някакво впечатление, стоейки в трамвая без маска“, смята проф. Кантарджиев.

,,Не трябва да бъдат задължителни маски за учениците, но в коридорите  и междучасията е хубаво да се носят“, посъветва той.

„Преди четири седмици много млади хора се заразиха на балове, нощни заведения, публични прояви без да спазват необходимата дистанция и сега имаме доста възрастни хора, заразени от младите, а оттам се увеличава и смъртността. Слава богу, вече трета седмица имаме намален брой на новозаразени“, обясни проф. Кантарджиев и призова хората по време на днешния празник да се веселят, но все пак да избягват прегръдките и целувките.

,,Хората да бъдат на открито, да не се прегръщат и целуват и малко повечко дистанция. Нека и речите на политиците тази година бъдат по-кратички“, посочи той.

You may also like...