Искрен Веселинов: Необходим е дебат, който да послужи като форма на обединение

iskren veselinov

Още през месец юли от ВМРО от трибуната на Народното събрание заявихме, че сме готови да започнем дебата за Велико народно събрание. Президентът също искаше промени в Конституцията. Това, което промени обществената нагласа към темата, е, че от ГЕРБ решиха да припознаят тази идея и на практика без сериозна дискусия да вкарат един проект за Конституция. Но това по никакъв начин не отменя необходимостта от такъв дебат за нов обществен договор, защото сме в институционална криза, имаме дефицит в момента в Конституцията си, който не дава възможност за легален изход от ситуацията.

Това заяви в ефира на БНТ заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов.

Той обясни, че сега например не се дава възможност на институцията президент, която е решила да бъде крайна опозиция на изпълнителната власт, да разреши чрез механизмите на Конституцията своя и личен, и идеологически сблъсък с управлението. Затова се опита да го разреши чрез протеста и чрез неговото ескалиране.

Предишното ВНС беше свикано от комунистическо народно събрание, така че е несъстоятелна тезата, че сегашният парламент не е удачно да го свиква. Процедурата е такава, че след свикване на ВНС се разпуска Обикновеното народно събрание, затова е нормално да се случва в края на мандата. Всъщност това е една от опорките на лидерите на протеста, за да премахнат идеята за Велико народно събрание, която уж преди това са изповядвали, каза Веселинов.

Той обясни за зрителите на БНТ, че ВНС не е ангажирано по никакъв начин със сегашния проект за нова Конституция. Този проект има единствено за цел да каже, че има проблеми, които не могат да се разрешат от Обикновено народно събрание.

Трябва да се почне на чисто и с някакъв дебат, който да послужи като форма на обединение, така Искрен Веселинов обясни идеята за ВНС.

Президентът е част от проблема, не е ментор и последна инстанция. Естествено е протестиращите да го припознават, защото този протест започна в негова защита като реакция на привържениците му, които сметнаха за посегателство срещу президентската институция ареста на негови съветници, заяви той.

Хората на улицата, които искат разправа с управлението, са всъщност само една част от обществото. Другата част иска нещата да следват нормалния си логичен ход. И това е големият проблем – разделението на обществото, което няма как да има изход чрез насилие. Тежките слова на президента за оставка веднага и безусловно може да са валидни във военното дело, но каква капитулация може да има в политическия смисъл? Ако утре например партиите, които той подкрепя, спечелят, то после на улицата ще се окажат неговите опоненти… Задачата на политика е да обединява обществото за общи цели, категоричен е Веселинов.

Смисълът на представителната демокрация е да има диалог, без значение коя политическа формация подкрепя дадена група от обществото, подчерта заместник-председателят на ВМРО.

Веселинов е на мнение, че в настоящия момент всяка полюсна позиция е неправилна.

От самото начало на протестите ВМРО призовава за диалог, постигане на консенсус за промяна, напомни той. Според него е напълно възможно това да се случи, стига да я няма тази злонамереност към политическия опонент.

Искрен Веселинов посочи, че заради войната между институциите ВМРО е на мнение, че трябва да се случи промяна в Конституцията в частта за правомощията на президентската институция. Проблемите трябва да се решават през институциите, а не през улицата, каза още той.

Comments

comments

You may also like...