Народното събрание прие оставката на Стефка Стоева като председател на ЦИК

cik

Народното събрание прие оставката на председателя на ЦИК Стефка Стоева със 145 гласа „за“, нула против и двама въздържали се. В заявлението, подадено до председателя на парламента Цвета Караянчева, което бе прочетено в пленарна зала, се посочва, че Стоева подава оставка по лични причини и моли Народното събрание да прекрати предсрочно мандата ѝ. За това информира НОВИНИ.БГ

Депутатът от БСП Крум Зарков заяви, че ще подкрепят желанието на Стоева да напусне заемания от нея пост и апелира много бързо да започне процедурата за избор на нов председател на ЦИК.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ постави въпроса, какво се случва във времето до избор на нов председател на ЦИК. По думите му заместващ председателя на ЦИК, трябва да е заместник-председателят на ЦИК от управляващата коалиция, за да е ясна отговорността на управляващите за организирането на честни и прозрачни избори.

По повод оставката, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се обърна към председателя на парламента Цвета Караянчева. „Г-жо Караянчева, тази оставка трябваше да ви подсети, че повече от една година не изпълнявате задълженията си и по този начин поставяте под риск легитимността на избора, който конституира държавните органи“, каза той и уточни, че повече от една година Караянчева не внася за разглеждане в парламента, внесен сигнал за несъвместимост на член на ЦИК.

Comments

comments

You may also like...