Българо-италианска графична изложба “Огледалото- лице в лице“ беше открита в Художествена галерия Стара Загора

img_7337

Българо-италианска графична изложба “Огледалото- лице в лице“ беше открита в голямата зала на Художествена галерия Стара Загора. Това съобщиха от общинския пресцентър.

Жителите и гостите на града могат да се насладят на 90 творби на 55 български и италиански автори, сред които италианските творци Валерия Бертезина, Марио Базел, Алфредо Бартемеоли, Маорицио Корадин,Давиде Скилео, Сузана Дочоли, Роберто Джанинети, Луиджи Голин, Кармине Маоло, Фабио Рефоско, Фобио Рефоско и др. както и на българските им колеги  Климент Антонов, Снежина Бисерова, Петър Чиновски, Александра Габровска,  Димо Колибаров, Васил Колев, Деница Янева, Йохан Йотов, Десислава Христова, Онник Каранфилян, Христо Керин, Емануела Ковач, Росен Станоен, Вероника Анкова и др.

„Това е една изложба, която позволява на съвременни графици от Италия и България да представят своите виждания. Всеки посетител може да види новите тенденции за отразяване на нашата действителност през погледа на творците. Метафората „лице в лице“ допълва усещането за преминаване от реалния в измисления свят“, обясни Марин Добрев, директор на Художествената галерия в Стара Загора.

Общо 40 от представените произведения ще допълнят фонда на Художествената галерия.

Експозицията е част от международен проект на  Клуб на ЮНЕСКО – Виченца, който вече пета година среща творчеството на специално поканени италиански графици с техни колеги от различни страни. Поради пандемичната обстановка  първото представяне на тази своеобразна колекция  пред публика беше в Стара Загора. Основни организатори на проявата са: Франческа Бресан – президент на Клуб на ЮНЕСКО Виченца, Италия, Валерия Бертезина – създател на проекта и куратор за Италия,  доц. Димо Колибаров и Владо Гьоревски куротори за България.

Желаещите да се насладят на творбите ще могат да го направят до края на септември при строго спазване на всички противоепидемични мерки.

Comments

comments

You may also like...