Борис Ячев: Повишаването на доходите и пенсиите, антикризисни закони в помощ на гражданите и бизнеса, и подкрепа за българите в чужбина – това е цената за оставането на „Обединени патриоти“ в управлението

boris qchev yachev

„Повишаването на доходите и увеличаването на минималната пенсия на 300 лв. от януари 2021 г., антикризисни мерки в помощ на гражданите и бизнеса с приемането на предложени от нас закони, и подпомагане на нашите сънародници зад граница – това е цената за оставането на „Обединени патриоти“ в управлението. Цена, която ние плащаме с цялото осъзнаване на политическата и обществена отговорност“.
Това заяви зам.-председателят на „Обединени патриоти“ и зам.-председател на НФСБ Борис Ячев в декларация на парламентарната група при откриването на новия политически сезон днес.
„Обединени патриоти“ инициирахме комплекс от икономически и социални инициативи, с които се подпомогна преодоляването на кризата от най-силно засегнатите сектори в страната. Тези предложения станаха съществена част от пакета мерки в размер на над 1 милиард и 160 милиона лв., които правителството отпуска за преодоляването на кризата от COVID 19, посочи Борис Ячев.
Сред тях са:
– Намаляване на 9% ДДС както за ресторантьорите, така и за тур операторите и за туристическите агенции;
– Ползване на основни туристически услуги по българските курорти на стойност от 210 лв. за хората, които пряко осъществяват дейностите по предотвратяването на разпространението и лечението на COVID 19;
– Увеличаването с 30% на работните заплати на над 24 структури в държавна администрация, натоварена на първа линия по овладяване на пандемията;
– Еднократна добавка към пенсиите за три месеца подред по 50 лв. за всеки български пенсионер.
„Тук следва категорично да подчертаем, че това не отменя ангажимента на „Обединени патриоти“ за достигане на минимална пенсия от 300 лв. И го заявяваме ясно и категорично, че ще направим всичко възможно това да бъде заложено в бюджета за следващата година“, подчерта Борис Ячев.
Сред останалите мерки, инициирани от патриотите са:
– Допълнителни средства за заплащане на личните асистенти в размер на 122 млн. лв;
– Дневна субсидия от 35 евро за всяка седалка в туристическите чартърни полети до България.
– „Съживяването на големи инфраструктурни проекти, рехабилитация на ВиК мрежата в България, ремонт на магистрали, първостепенни и второстепенни пътища, саниране на жилищата – това са следващите икономически мерки, за които имаме съгласие в управляващата коалиция. Чрез тях държавата реално може да подпомогне бизнеса в България като ще включи в изпълнението им малки и средни фирми, пострадали най-много в периода на пандемията“, каза още Ячев.
„Актуализация на бюджета, промени в редица социални и икономически закони са сред най-приоритетните задачи на парламентарната група на „Обединени патриоти“ за предстоящите месеци. Само така икономическите мерки за преодоляване на кризата от COVID 19 ще станат факт и реално ще подпомогнем българската икономика“, заяви Борис Ячев.
Сред тях е Законът за задълженията и договорите, който веднъж завинаги да реши проблема със съществуването на „вечният длъжник“, Законът за юридически лица с нестопанска цел, чрез който най-после да се наложи прозрачност по отношението на финансирането и разходването на средствата в сектора на неправителствените организации, Законът, който урежда възможността за погасяване на дългове без съдебна процедура и др.
В Наказателния кодекс очакваме подкрепа за второ четене на разширяването на предмета на неизбежната отбрана и маловажните престъпления. Това са законови промени, които могат реално да пресекат проявите на битова престъпност в малките населени места, заяви Борис Ячев.
Продължаваме да настояваме за реализиране на патриотичните идеи в българското Народно събрание в няколко основни пункта:
– Системна политика за укрепване на социалното самосъзнание на българите зад граница, за целенасочено финансово подпомагане на нашите общности в чужбина, на техните неправителствени организации, медии и училища.
– Създаването на „карта българин“, която дава достъп на сънародниците ни от диаспората за пребиваване и работа в Р България, посочи зам.-председателят на ПГ „Обединени патриоти“.

You may also like...