Вицепрезидентът Илияна Йотова: Младите и грамотни хора ще изградят България

iliqna iotova

Илияна Йотова бе гост на изложба с творби на участниците от Международния културен форум „Велики Преслав – история на цял един народ“. Това съобщиха от пресцентъра на президентската институция.
България има много талантливи и умни деца. Тези грамотни млади хора ще съградят България, за която всички мечтаем – империя не на територията, а на духа и културата, както ни завещаха дедите ни. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на изложба с творби на участниците в Международния културен форум „Велики Преслав – история на цял един народ“. Във форума, който се провежда за пореден път под патронажа на вицепрезидента, участваха деца и младежи от цяла България и от българските общности зад граница.

„Младите хора днес негодуват и са по площадите, защото искат промяна. Те не се борят за власт, а за родината, която им дава перспектива да останат тук, а не да работят за просперитета за чужди държави. Нека младите да ни покажат как трябва да се развиваме оттук нататък. Разчитам на тях“, изтъкна Илияна Йотова.

Вицепрезидентът определи форума като здрава нишка, която събира всички българи, независимо в кой край на света се намират. „Идеята, родена в класните стаи на Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ във Велики Преслав, се превърна в кауза и трябва да получи своето още по-голямо национално звучене“, подчерта Илияна Йотова.

„Стъпиш ли на земята на Велики Преслав, чувстваш невероятна енергия, която нашепва за златни векове и за много слава и гордост. С форума „Велики Преслав – история на цял един ден народ“ предавате на следващите поколения гордостта, че си българин, разказвате чудесната приказка за България“, посочи вицепрезидентът. Илияна Йотова заяви, че от Велики Преслав тръгва една от най-дългите държавнически традиции в Европа – българската. „Преславската книжовна школа не само роди една нация със собствен език и култура, а ги пренесе и далеч извън пределите на България. Тук се положиха основите на третата славянска цивилизация – християнската. Не допускайте никой никога да пренаписва историята ни“, обърна се вицепрезидентът към присъстващите.

Илияна Йотова благодари на учителите и родителите, които всеотдайно възпитават децата в родолюбие.

Приветствието си вицепрезидентът завърши с думите: „Историята ни сочи, че от кризите излизаме по-силни заедно. Ние всички сме част от едно общество и то ще успее само ако е заедно.“

You may also like...