Корнелия Нинова: На България е нужен стратегически план, а не хаотични действия

kornaliq ninova

 

„Задава се икономическа и социална криза. Много се закъснява с мерките, които са необходими, за да бъде тя приета по-леко от икономиката и от домакинствата. Редица европейски държави отдавна са приели мерки, с които да омекотят кризата, докато българското правителство не е правило нищо такова. Мерките, които въведоха през април и май не сработиха. От този над милиард, който беше обещан за икономиката, около 60 млн. реално са стигнали до нея. Доходите намаляха, безработицата се увеличи, цените растат нагоре. Наесен тези процеси ще се задълбочат. Нужен е стратегически план, а не хаотични действия за потушаване на напрежението. Този план да съдържа анализ на най-важните сектори в икономиката, които носят добавена стойност и мерки, с които те да бъдат подпомогнати. План за инвестиции – външни и вътрешни – държавни. Всеки загубен ден ще е пагубен за производството и домакинствата. Това заявих пред БНР.

За тези 4 години БСП показа сериозна последователност, особено в контекста на днешните събития, на борбата с мафиотско-олигархичния модел и задкулисието. От 4 години се борим и го доказваме с примери. Един от примерите е случаят с нашите сигнали за корупция в строителството на магистрали. Тогава цялата система скочи срещу нас, даже строителните фирми докараха техниката си в София и заплашиха, че ще блокират опозицията да не влиза в парламента.ПрипомниХ и случая с умъртвяването на животните в Странджа, когато отново левицата е застанала на страната на хората. Отново цялата система скочи срещу нас. Минахме от шегите за козичките на баба Дора до сериозните обвинения, че правим преврат в държавата. И тогава бяхме сами в тази битка. Радвам се, че и нашите усилия допринесоха за това хората да се освободят от страха и да излязат да искат свободата си. Така че нямам притеснение относно политиките, които сме водили в последните 4 години. И те дават резултат.
Властта има амбиция да изкара мандата си докрай. Това са ходове за печелене на време и успокояване на напрежение. Оставането им на власт всеки ден е пагубно за България. Искаме оставка и предсрочни избори. БСП показа различни начини за опозиционни действия – парламентарни и извънпарламентарни. Парламентарната група на левицата инициира пет вота на недоверие, като по този начин последователно е показвала отношение към правителство и модела на управление. Като извънпарламентарни действия, посочих, че от БСП подкрепихме протестите на хората, участвали са в тях, но и организирахме свой собствен митинг-протест с призиви за оставка. Следваме си нашия път, в заговори и задкулисни договорки не участваме”, категорична бе тя.

Относно потенциални коалиционни партньори на БСП, заявих: Има време, нека да дойдат изборите, всеки да си представи програмата, тогава ще говорим за управленски партньори.
Различни политически сили с различни програми, както и хора, които нямат политическа принадлежност, настояват за оставката на правителството. Според социологически данни, 50 процента от българите настояват за оставка. Обърнах внимание, че за 10 години хората са се нагледали на непоследователността на Борисов – сутрин решава едно, по обяд друго, вечерта – трето „Не е вече интересно. Каквото и да правят, това правителство и парламентът са делегитимирани. Хората на протеста са много различни-възрастово, професионално и по политически убеждения. Най-важното е, че хората са свободни, не се страхуват, излизат, говорят и изискват. Изискват неща, които са общи за всички ни. Върховенството на закона е общо, борбата с корупцията, правовата държава, разделението на властите – това засяга всички българи.Хората имат желание за стабилност и за гарантиране на бъдещето.
По отношение на искането на левицата за свикване на извънредно заседание на парламента, разполагам единствено с неофициална информация, че това ще се случи в четвъртък, когато е крайният законов срок, но все още нямам официален отговор от председателя на парламента Цвета Караянчева.
От обиколките си по страната установих, че партията в много голяма степен е готова да гласува на вътрешнопартийния вот. С много трудна реформа в Устава на БСП е записано, че изборът се прави пряко от всеки член. Когато предлагах тази реформа знаех, че на конгрес десетина души се договарят и се назначава председател, не се избира – очаквайки, че той ще бъде зависим от тяхната воля. Затова предложих решение на този проблем. На два пъти се прави неуспешен опит да се отмени тази реформа – това е част от задкулисието в политиката, с което се боря вече четири години. При другите кандидати за лидер на левицата досега не съм забелязала основни разлики по отношение на идеология и политики. От утре сме в кампания и всеки ще си изложи платформата. Това, което сме правили през последните 4 години, са решения на колективните органи на партията и би било нелогично да се оспорят.“

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова чрез пост в социалната мреца Фейсбук.

You may also like...