Екип на Столичен инспекторат почисти фасадата на Дома на военноинвалидите в София

2020-08-10-дома на военноинвалидите 3

Фасадата на Дома на военноинвалидите на софийската ул. „Христо Белчев“ № 21, която до преди дни беше надраскана, вече е почистена напълно. Това съобщиха от общинския пресцентър.

Инициативата по премахване на надписите от сградата бе осъществена от Столичен инспекторат, след отправена молба от страна на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

В рамките на няколко часа прецизно бяха отстранени над 50 кв. м нецензурни надписи и драсканици, като за целта бе използвана специализираната система за премахване на графити Ghibli Skid Silent. Идеята на хората от Дома на военноинвалидите да се обърнат за подкрепа към Столичен инспекторат е възникна, след като екип на Столичен инспекторат почисти фасадата на къщата на ген. Георги Попов – герой от Балканската и Първата световна война.

Дом-паметникът на военноинвалидите е поредното знаково място от такъв характер, което е почистено. Сградата в центъра на София е построена в периода 1936 – 1947 г., а тази година Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите отбелязва 105 години от учредяването си. Интересното, е че този уникален дом е проектиран по образец на Дома на военноинвалидите в Париж, издигнат от Луи XIV и посветен на пострадалите френски войници.

От началото на 2019 г. досега почистените площи от нерегламентирани надписи, знаци са повече от 4000 кв. м. През последните години бяха почистени дома на героя – къщата музей на Иван Вазов, на летец Петър Манолев, къщата на автора на химна „Върви народе възродени“ – Стоян Михайловски и др.

 

You may also like...