Искрен Веселинов, ВМРО: Приходи до 40 млн. лв. на година в хазната от данъка за едрите земевладелци

iskren veselinov

Законопроект за облагане с данък на едрите земевладелци е внесен в Народното събрание от групата на Обединените патриоти. Предвижда се мярката да се отнася за тези, които притежават повече от 20 000 дка земеделска земя. Според разчетите на ВМРО приходите от новия данък ще достигнат до 40 млн. лв. на година, тъй като 4,5 млн. дка земя са собственост на 61 юридически и физически лица в страната.

Основният мотив за внасянето на законопроекта е, че през последните години наблюдаваме сериозно окрупняване на земеделската собственост. На практика тя се превърна в инвестиционен инструмент, който носи изключително висока доходност, обясни депутатът Искрен Веселинов от ВМРО пред БНР.

Предложението е новият налог да бъде местен данък върху собствеността, който да влиза в общинските бюджети.

Предвиждаме това да бъде диференцирана ставка според категорията на земята като между 1 лв. и 10 лв. на 1 дка да е облагането. Идеята е, че рентите в страната се движат между 30 лв. – 100 лв. на 1 дка. На практика една ставка от 10 лв. в място, където 100 лв. е рентата, представлява обичайния 10 % данък върху доходите, който е универсален за всички видове икономическа дейност. Местните общински съвети ще решат каква ще бъде ставката, но това ще бъде таванът, допълни той.

You may also like...