Каракачанов: Притеснявам да не се стигне до конфронтация между граждани и протестиращи

karakachanov

Притеснява ме, че може да се стигне до конфронтация между гражданите и тези, които са решили да си правят плаж на жълтите павета и да затварят движението.

Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов след производството на първия випуск на възстановеното ВВВУ „Георги Бенковски“ на летище „Долна Митрополия“, помолен от журналисти да коментира „блокадата на София“, пише „24 часа“.

Чак блокада в София не е – едно две кръстовища не е София под блокада, каза Каракачанов. Българските граждани имат право да протестират. Убеден съм, че и гражданите, които не могат да пътуват също имат предел, който има връхна точка. Има форми на протест, които са приемливи за цялото общество. Това, което ме притеснява е, че може да се стигне до конфронтация между гражданите и тези, които са решили и да си правят плаж на жълтите павета и затварят движението. Призовавам гражданите към търпение, органите на реда – към спокойствие. В края на краищата всеки има право да си изразява мнението. Трябва добре да си помисли дали изразявайки своето мнение, не пречи на мнението на другия и не пречи на правата на другия, изтъкна вицепремиерът.

Той посочи, че в тези протести има и хора с политическа амбиция, прилежащи към разни политически формации, до болка познати от историята, има и хора, които получават възнаграждения да дразнят полицията, да провокират полицията и да търсят стълкновение.

Голямата част – предимно млади хора, които са видели как се живее в друго общество, искат някаква промяна. И тук изкуството е да се намери диалог с тези хора, и да се види това, което е необходимо да се направи като промяна – част от разумните искания да бъдат по някакъв начин уважени. Защото има различни искания. Аз слушам и разбирам разумните искания – така съм устроен, подчерта вицепремиерът.
Попитан дали ще си подаде оставката, той заяви, че ако цялото правителство си подаде оставката, също ще я подаде.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев връчиха дипломите и офицерските пагони на първия випуск на възстановеното Висше военновъздушно училище „Г. Бенковски“, съобщиха от министерство на отбраната.

Тържественият акт по присвояване на първо офицерско и първо сержантско звание на курсантите и кадетите випускници на ВВВУ се състоя на летище „Долна Митрополия“.

Пожелах на випуска да не забравят, че са елита на българското общество като български офицери, че не са обикновени пилоти, а са пилоти от бойната авиация на Българската армия, заяви пред журналисти вицепремиерът Каракачанов след тържествения ритуал за производството на Випуск-2020 „Добруджански“ на възстановеното ВВВУ „Г. Бенковски“ на Летище „Долна Митрополия“.

Един български офицер трябва да има достойнството, самочувствието, че той не е обикновен гражданин – той е този, който гарантира на обикновения гражданин спокоен и нормален живот, добави вицепремиерът. Хубаво е да го помнят тези момчета, защото последните 30-тина години на брутални съкращения, на пренебрежително отношение към войската, рязане на материалните средства, на бюджета, седем години не им бяха пипани заплатите. Основателно е в едно такова време, когато си дошъл във военното училище, да си зададеш въпроса „Аз какво правя тук“, допълни министър Каракачанов.

Трябва да благодарим на тези млади момчета, че са избрали пътя не към Терминал 2, не към Европа и по света да се реализират, а са избрали пътя на български военни, които са се посветили да защитават Отечеството и българските граждани. Българските бойни летци не са прости, обикновени летци. Защото дори и тези, които обслужват гражданската авиация, има международни авиокомпании, в които летят възпитаници на това училище. Летят български бойни пилоти, които са напуснали армията не по свое желание. Но без да принизявам професията на летеца в гражданските авиолинии, бойният летец има едно друго достойнство – той защитава държавата си и е избрал да работи тази тежка професия при по-ниско заплащане, отколкото в гражданската авиация, – така че той не може да бъде прост летец, коментира Каракачанов.

Министърът на отбраната заяви, че е предложил догодина випускът да бъде наречен „Македонски“.

На въпрос дали има кандидати за офицери и пилоти, той заяви че има желаещи. Според него обаче учебната подготовка е на по-ниско ниво през последните години. Проблемът е и, че над 30 процента от желаещите, които искат да постъпят като кадрови войници, отпадат поради непокриване на физическите и здравословните изисквания, изтъкна Каракачанов.

Министърът на отбраната и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев днес връчиха дипломите и офицерските пагони на първия випуск на възстановеното Висше военновъздушно училище /ВВВУ/ „Г. Бенковски“. Тържественият акт по присвояване на първо офицерско и първо сержантско звание на курсантите и кадетите випускници на ВВВУ се състоя на плаца на летището, където отличилите се по успех получиха награди.

Първият випуск на ВВВУ „Г. Бенковски“ се състои от 28 души /осем жени и 20 мъже/. Те са влезли като курсанти във факултета „Авиационен“ на НВУ „Васил Левски“ и завършват като лейтенанти от ВВВУ „Г. Бенковски“ в Долна Митрополия. Випускът носи името „Добруджански“ по повод на 80 години от мирното завръщане на Южна Добруджа към България.

Отличник на випуска е пилотът Владимир Тасков /с успех от следването 5.99 и от държавните изпити 6.00/. От шест специализации, в четири първенци по успех са жени – Виктория Уручева, Магдалена Манева, Мария Видева и Полина Петкова. Випускът завършва със среден общ успех от следването Отличен 5.50.

Випускниците са получили професионални назначения след 1 август. В системата на МО те са в авиобазите в Граф Игнатиево, Безмер, Крумово, Долна Митрополия, един от тях – във ВВВУ „Г. Бенковски“, и един – в системата на МВР.

Във Випуск „Добруджански“ се дипломираха и трима кадети и двама ефрейтор-кадети от Професионалния сержантски колеж към училището, които след обучението си ще се върнат на постоянните си работни позиции във формирования на ВВС.

You may also like...