Паметник – берелеф на Васил Левски беше открит в село Екзарх Йосиф край Русе

a120

„Нека никога не забравяме идеалите на Апостола на свободата и помним завещаните ни от него ценности, които служат на всички нас като морален компас във времена на изпитания! Неговото дело завинаги ще остане част от нашата национална идентичност! Вярвам, че заедно ще успеем да съхраним и предадем на следващите поколения устрема за единение, чувството за принадлежност към богатото ни и уникално минало и непримиримостта с подтисничеството! Нека носим в сърцата си вярата в бъдещото на родината и в способностите на нашия народ!“, това се казва във връчения поздравителен адрес от името на областния управител на област Русе Галин Григоров на кмета на село Екзарх Йосиф Илия Данев по случай днешното тържествено откриване на паметник-барелеф на Васил Левски в населеното място.

Инициативата е на патриотите от ВМРО, а автор на паметника, който е дарение за селото, е общинският съветник в столичния общински съвет от ВМРО Димитър Антов, който е и каменоделец.

Целта на инициаторите е чрез паметния знак да бъде увековечен споменът за делата и идеалите на един от най-великите българи – Васил Иванов Кунчев, както и все повече места в страната да се сдобият с подобни паметници, на които хората да могат да поднасят цветя и да почитат паметта на далите живота са за благото на родината.

На близо 2.3 м. монумент е изписан и един от заветите на Дякона „Дела трябват, а не думи“.

Приветствие към присъстващите беше отправено и от името на народния представител Искрен Веселинов, а сред официалните гости на събитието беше и ректорът на Русенски университет „Ангел Кънчев“ чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, както и кметове на съседни населени места, а също и общински съветнци от региона.

Припомняме, че в най-скоро време в Русе също ще бъде изграден паметник на Васил Левски, които ще се намира в Парка на възрожденците. Към момента продължават дейностите по подготовка на терена.

You may also like...