Общината и Пловдивският университет ще си партнират в благородно начинание

2020-07-24_09-17-03-1

Община Пловдив и Катедра „Теология“ – Философско-исторически факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ ще си партнират за подобряване качеството на образованието и осигуряване  възможност за придобиване на практически умения от студентите. Това съобщиха от общинския пресцентър.

Договорът за сътрудничество между Дирекция „Социални дейности“ – Община Пловдив и Катедра „Теология“ бе подписан днес от зам.-кмета по социални дейности Анести Тимчев и ръководител катедра проф. д-р Мария Шнитер, в присъствието на директора на дирекция „Социални Дейности“ Веселина Ботева.

Програмата, която ще стартира през есента, е насочена към обединяване сферите на образованието и социалните дейности и създаване на условия за развитие на предлаганите до момента социални услуги.

„Приемаме подадената ръка на Пловдивския университет, защото това е едно изключително авторитетно висше учебно заведение, което във времето е показало, че не само реализира прекрасни идеи свързани с бъдещето развитие на младите хора, но и, че резултатите от техните идеи имат голям принос и значение за обществото“, коментира зам.-кметът по социални дейности Анести Тимчев. По думите му към момента в града има действащи 55 социални услуги, а хората, работещи в тази сфера са отдадени и поддържат висок стандарт.

„Със старта на тази съвместна инициатива ние целим да внесем в социалните услуги един допълнителен дух и нови възможности, които да водят към едно – да дадем заслуженото уважение на нуждаещите се и да направим всички еднакво ценни и потребни за нашето общество“, добави още Тимчев.  От името на Общината той изказа признателност към проф. д-р Мария Шнитер и изрази увереност, че обществото след време също ще бъде благодарно за създадената съвместна инициатива.

Дейностите, към които партниращите си организации ще се стремят, са свързани с обмен и съвместни инициативи в областта на обучението на студенти и квалификацията на преподавателите. В това число влизат провеждане на студентски стажове и други извънучебни форми в социални институции и услуги за деца и пълнолетни лица на територията на Община Пловдив; участие в доброволчески инициативи и мероприятия с хуманитарен характер; провеждане на студентски практики в сферата на социалната политика; организиране на съвместни конференции и семинари; сътрудничество при реализирането специфични услуги и други.

Проф. д-р Мария Шнитер посочи изпълнението на дейности от този тип като ключови за формирането на младите хора.  „Възпитаването на ценности е едно от главните задължения на Пловдивския университет, което трябва да бъде поставено дори на по-високо равнище от обучението в научния знания‘, коментира професорът.  Тя допълни, че изграждането на академични знания безспорно е главен приоритет на учебното заведение, но точно толкова важно е от университета да излизат не просто хора с дипломи, а младежи, които са в състояние да осъзнаят ценността на даряването и оказването на помощ.

„Много съм благодарна за подкрепата, която намираме в лицето на Община Пловдив и се надявам заедно да реализираме много полезни социални инициативи. Крайно време е социалните услуги да бъдат много по-персонални и отвъд осигуряването на задължителния стандартен минимум, който вече е гарантиран. Нужно е една по-индивидуализирана грижа за човека, съобразена с индивидуалните потребности“, коментира още проф. Шнитер.

Директорът на Дирекция „Социални дейности“ Веселина Ботева предвижда практическото измерение на споразумението между двете институции  да е в много голяма полза на хилядите хора, които се възползват от социални услуги в града. Тя подчерта, че Пловдив е една от общините в страната с най-добре развита социална инфраструктура и предлага всички видове услуги, които са разписани по българското законодателство.

You may also like...