Обновиха кладенеца в двора на къщата на Гео Милев в Стара Загора

img_5153

На финален етап са дейностите по обновяване на емблематичната за Стара Загора къща музей „Гео Милев. Това съобщиха от общинския пресцентър.

Изградена е нова предпазна конструкция на съществуващия в двора на къщата кладенец, тъй като тя беше компрометиране и представляваше опасност за посетителите, обясни уредникът Валя Сотирова. Тя разказа че старинните плочки, които са в двора на музея са префугирани, за да няма предпоставки за инциденти.

Възстановителните дейности включваха още пребоядисването на стените в дворното пространство и южната ограда, която заради влага е била нарушена. Частичен ремонт е направен и на покривното пространство като са пренаредени част от керемидите. Поради предписание от Регионална служба пожарна безопасност е променено отварянето на входната врата на експозиционната зала.

Ремонтните дейности са изцяло финансирани от бюджета на Община Стара Загора.

Музеят, в къщата където е израстнал великият поет Гео Милев в Стара Загора, е открит през 1953 година. Родителите и роднините на Георги Касабов както е истинското име на твореца,правят първото дарение на новоизградения музей – редица ръкописи, писма, рисунки на Гео Милев, както и голяма част от личната му библиотека: книги и списания на няколко езика. В двора на музея се намира „Дъбът на Гео Милев“, вековно дърво, обявено за природна забележителност, засадено от самия Гео.

You may also like...