Борисов от извънредния брифинг: Няма да затягаме нищо, вирусът е омаломощен

boiko

„Винаги съм се водил, че вирусът вече е по-слаб, болниците са подготвени, имаме и лекарствени медикаменти, които помагат по някакъв начин. Все пак ваксини и лекарства, които лекуват напълно, няма.“

Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерски съвет, след като проведе среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб и изпълнителния директор на Александровската болница проф. Костадин Ангелов, на която е била обсъдена актуалната ситуация с разпространението на коронавируса.

„Многократно умоляваме за спазване на трите Д – дисциплина, дезинфекция и дистанция. Никога не сме казвали, че короноварисът си е отишъл и пандемията е свършила.

Все пак смятам, че към този момент няма нужда да се паникьосваме заради увеличените случаи. Каквото може да отпада като мерки, ще отпада. Вече имаме нужната подготовка. Това е причината да не говоря за по-твърди мерки. Призовавам за дисциплина, дезинфекция и дистанция. При проява на най-малък симптом трябва да се обръщаме към лекарите, а не да се самолекуваме“, каза още премиерът.

„Считам, че ако сега почнем да втърдяваме мерките, ще внесем само паника и ще навредим на икономиката. Всичките починали днес шест души са били с много придружаващи заболявания, сиреч били са много тежко болни. Сега лятото този вирус отслабва и се кара по-леко. Така твърдят всички доктори. Друго е, когато есента и зимата дойдат най-различни грипове и вируси. Тогава се объркват и симптомите. Вирусът в момента е омаломощен. Аз се облягам на медицинската експертиза – тя казва това и ние сме готови да вземем този премерен риск, но пак повтарям, че трябва да се спазват трите Д. Умолявам всички да го правят“, категоричен бе Борисов.

„Имаме рекорден брой на излекувани. Как си представяте отново да сложим КПП-тата и да затворим всичко? Това ще доведе до паника и стрес сред хората. Как ще ги върнем тези, които са в Гърция? Трябва да преодолеем този ръст на новозаразените и да ги лекуваме. Болниците вече са подготвени. При най-малък симптом трябва се сиганлизира и човек да се лекува“, призова министър-председателят.

You may also like...