Румен Радев: Най-голямата заплаха за българското правителството е самият г-н Борисов

rumen-radev-rech2020

„Никой не може да дискредитира правителството, освен самото то. В момента най-голямата заплаха за българското правителството е самият г-н Борисов с нещата, които говори и със своето поведение. Това отговорих днес на въпросите на журналистите.

Управлявал съм и самолети, и дронове, но моят дрон явно е толкова добър, че може да влиза в спални, да прави записи, да отваря чекмеджета и да ги тъпче с пачки евра. В момента явно има опит да се отклони вниманието на обществото от въпроса, дали снимките с министър-председателя са манипулация и постановка, дали записът е монтаж.

Крайно недостойно е отново да се лепят петна по Националната служба за охрана. Екипите, които охраняват премиера, президента и председателя на Народното събрание, са готвени да защитават охраняваните лица, не да ги дискредитират и да им правят постановки. НСО обаче охранява извън сградата. Когато домакинът реши да допусне гости вътре, той носи цялата отговорност за тях. Затова не е лошо премиерът да си направи преценка за кръга от свои познати, които допуска при себе си.

Готов съм да изпълнявам своите конституционни задължения като държавен глава при всякакви обстоятелства, но не аз определям, дали да се стига до предсрочни избори и служебно правителство. Тях ги определя или самото правителство, ако реши, че не може оттук-нататък да управлява, или българският парламент при вот на недоверие, или българските граждани ако поискат смяна на властта. Никога не съм изразявал желание за служебен кабинет. Никога не съм казвал „свиреп кабинет“. „Любопитен“ – да, но „свиреп“ – не.

Брифингът на премиера вчера очевидно беше опит да се търсят геополитически индулгенции за скандала навън, а вътре този скандал да се превръща в някакъв фарс. Не мога да тълкувам всичко изречено от г-н Борисов, защото за разлика от него, моята фантазия има някакъв предел.

В момента най-важно е възстановяването на доверието на обществото. И прокуратурата е длъжна да направи проверка и да установи истината. Трябва да има независима експертиза за достоверността на аудиозаписа и снимките. От това зависи бъдещето ни като правова държава и международният ни авторитет.“

Това заяви държавният глава Румен Радев на брифинг пред Общината в Перник.

/видео/

You may also like...