Световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова открива тази вечер XI Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” 2020 в Пловдив

2

Тази вечер, точно в 18.30 часа, Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” – един от най-елитните форуми за класическа музика в България, част от Културния календар на Община Пловдив – отваря врати с поредица от осем знаменателни концерта. Стартът на фестивала ще бъде даден от Мила Павлова , артистичен директор и Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм.

Верен на своята мисия да представя безспорни образци от музикалната сцена в наши дни, Фестивалът още с откриването си се изкачва на най-високия връх с концерт на  световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова, камерзенгерин на Виенската опера, който ще се състои на сцената на Малката раннохристиянска базилика.

Клавирният съпровод е поверен на изтъкната пианистка Боряна Ламбрева. Поради огромния интерес към събитието, освен случването му на живо в залата, то ще бъде излъчвано и на монтиран LED екран в дворното пространство на Малката базилика, като по този начин по-голям брой публика ще има възможност да се наслади на ангелския глас на знаменитата певица.

През 2011 г. МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” представи знаменитата оперна прима КРАСИМИРА СТОЯНОВА с песенен рецитал. Балабановата къща беше препълнена до краен предел, на един стол седяха по двама души. „Тогава ни дойде революционната за времето идея – монтирахме екран на самата къща и целият Лапидариум се изпълни с хора, милеещи да чуят ангелския глас на нашето велико сопрано. Тази година, при безпрецедентна ситуация в световен мащаб, в която една от най -засегнатите сфери за съжаление се оказа културната, МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” – част от календара на културните събития на Община Пловдив – има щастието да обяви своето откриване – Рецитал на Красимира Стоянова – камерзенгерин на Виенската опера“, разказа артистичният директор на фестивала Мила Павлова. Отново с екран навън, този път пред Малката Базилика, където ще се състои концертът, от 18.30 ч. започва един незабравим музикален празник, при спазване на всички противоепидемични мерки, които важат към момента.

You may also like...