Борис Ячев: 70 % от сигналите за корупция са свързани с местната власт

boris qchev yachev

НФСБ не получи подкрепа в битката срещу хазартната зависимост през 2018 г. – тогава срещу нас стояха милиони левове за реклама на хазарта по водещи телевизии. Сега успяхме, категоричен е заместникът на Валери Симеонов

Над 70 % от сигналите за корупция и конфликт на интереси са свързани с работата на местната власт. Това заяви председателят на парламентарната антикорупционна комисия и зам.-председател на НФСБ Борис Ячев в предаването „Седмицата” на Дарик Радио. Той цитира данни от доклада на Комисията, според който в 9 от случаите, породили сериозен обществен интерес, са повдигнати обвинения срещу кметове и техни заместници, а в 17 – проверката продължава. По думите му местният коректив се оказва силен стимул за подаване на сигнали.

„Ето, защо и аз, и много мои колеги, се обявихме срещу законопроекта, който предвиждаше представители на местната власт – най-вече общинските съветници, които са близо 6 000, да не подават декларации за имущество и конфликт на интереси. Важно е, че това се прие”, подчерта Борис Ячев.

Той съобщи, че в оглавяваната от него Комисия е постъпило искане от представители на левицата за изслушване на председателя на Комисията по бюджет и финанси в Парламента Менда Стоянова и финансовия министър Владислав Горанов по повод твърденията на Васил Божков. „Очаква се заседание на Комисията”, каза Борис Ячев.

По повод напрежението в Коалицията и отказа на ГЕРБ да гласува законопроекта на патриотите за доброволните отряди в борбата срещу битовата престъпност, Борис Ячев напомни, че по време на извънредното положение от ГЕРБ са отхвърлили предложение на НФСБ с не по-малка обществена тежест – възможността българите да купуват по евтините лекарства – генерици. „Това е практика не само в Европа, но и в света, по-евтини аналози на лекарствата /генерици/ купуват и богатите германци”, посочи Борис Ячев. По думите му от ГЕРБ са се огънали – тогава не заради претенциите на ДПС, а под натиска на лекарското лоби. Но Борис Ячев беше категоричен – „проблемите трябва да бъдат решавани не под въздействие на емоцията, а в диалог”.

Зам.-председателят на НФСБ коментира, че предложението на партията му за ограничаване на рекламата на хазарта и повсевместното търкане на талончета през 2018 г. не е получило подкрепа, тъй като срещу това са застанали водещи телевизии, излъчващи реклами за милиони левове и въздействащи сериозно на общественото мнение. „Сега, получихме обществена подкрепа, имаше и политическа воля, така че да се ограничи хазартната зависимост и да влизат пари в държавния бюджет”, посочи шефът на парламентарната антикорупционна комисия.

You may also like...