Избраха проф. д-р Турманова за председател на новоучреденото Сдружение „Регионален академичен център на БАН“ в Бургас

ed4f1b7010045f26342e951264aebfe8

Проф. д-р Севдалина Турманова бе избрана за председател на новоучреденото сдружение с нестопанска цел „Регионален академичен център на БАН“ в Бургас. Председателят на Общински съвет – Бургас получи пълно одобрение да оглави този пост. Това съобщиха от общинския пресцентър.

Учредители на новото научно-изследователско звено са проф. дпн Галя Христозова, ректор на БСУ, д-р Милен Николов, директор на РИМ-Бургас, кап. Жорж Дерелиев, председател Търговско-индустриална камара, чл.-кор. Екатерина Бъчварова, проф. д-р Атанас Палазов от Институт по океанология на Българската академия на науките, проф. д-р Ивайло Димитров от Институт по полимери на Българската академия на науките, проф. д-р Бойка Мирчева от Кирило-Методиевски научен център при Българската академия на науките, доц. д-р Десислава Панева-Маринова, Институт за изследвания на климата, атмосферата и водите на Българската академия на науките и Институт по математика и информатика на Българската академия на науките.

В началото на учредителното събрание всички присъстващи почетоха с едноминутно мълчание паметта на акад. Стефан Воденичаров, български учен с международна известност в областта на материалознанието, изтъкнат държавник и общественик, който ни напусна тази седмица.

Дейността, която ще развива сдружениетоq ще е в обществена полза в посока за регионално, национално и транснационално развитие, включително с фокус върху тематични области съгласно стратегически документи Иновационна стратегия за интелигентна специализация и основните типове инвестиции за Югоизточен район.  Сред областите, които ще бъдат приоритет за Регионалния академичен център – Бургас са:

 • наука, иновации и модерни технологии- креативни и рекреативни индустрии;
 • мобилност и регионална свързаност;
 • инвестиции в човешки ресурси;
 • нисковъглеродна икономика, зелени инвестиции, кръгова икономика;
 • интегрирано развитие на градските, селските и крайбрежните райони;
 • трансгранично и транснационално сътрудничество;
 • туризъм (екологичен, здравен, културен и др.) и уелнес;
 • химически продукти и технологии
 • информационни и комуникационни технологии, услуги и далекосъобщения;
 • морска биология, аквакултури и рибовъдство;
 • биотехнологии, биохрани и биопродукти;
 • мехатроника; енергетични технологии и биогорива.

За постигане на поставените цели сдружението ще  подготвя и провежда изследвания, проучвания и анализи, свързани със научното и социално-икономическото развитие, създава, координира, управлява и осъществява мониторинг на проекти, програми, консултира и подпомага други публични и частни организации във връзка с изготвянето на анализи, научни изследвания, подготовката и изпълнението на проекти.

Comments

comments

You may also like...

3 коментара

 1. 28.09.2020

  … [Trackback]

  […] Find More on that Topic: vestonosec.bg/2020/06/12/избраха-проф-д-р-турманова-за-председа/ […]

 2. 29.09.2020

  … [Trackback]

  […] Read More on on that Topic: vestonosec.bg/2020/06/12/избраха-проф-д-р-турманова-за-председа/ […]

 3. 30.09.2020

  … [Trackback]

  […] Information to that Topic: vestonosec.bg/2020/06/12/избраха-проф-д-р-турманова-за-председа/ […]