Продължават проверките за нерегламентирано отглеждане на свине в личните стопанства в област Русе

 

v192

Заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков проведоха заседание на постоянно действащата междуведомствена епизоотична комисия. Това съобщиха от общинския пресцентър.

В началото на заседанието заместник областният управител и председател на комисията Свилен Иванов запозна присъстващите с информация относно разпространението на заболяването африканска чума по свинете на територията на окръг Гюргево. От представените данни стана ясно, че всички огнища на заразата в Гюргевско са потушени.

Провеждането на днешното заседание е във връзка със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. д-р Паскал Желязков, с която се регламентира регистрирането на животновъдни обекти от тип лично стопанство и респективно тяхното населване. Населването може да се извършва след 1-ви септември тази година. Необходимо е да се вземе под внимание, че в „задните дворове“ могат да се отглеждат кастрирани и индивидуално идентифицирани свине с произход от индустриални и фамилни животновъдни обекти.

Беше обсъдена и още една заповед на проф. д-р Паскал Желязков, според която директорите на Областните дирекции по безопасност на храните следва да извършат в срок до 30-ти юни проверки на всички лични стопанства, чиито собственици са получили финансова помощ за почистване и дезинфекция във връзка с извършено доброволно клане на прасета за угояване за лични нужди. Предимно ще се следи за спазване на подписаната от собствениците декларация за ненаселване на стопанството с прасета, както и за спазването на всички останали изисквания. В тази връзка до края на месеца ще трябва да се проверят всички 787 лични стопанства в областта, като понастоящем регистрирани са 44, а още 32 чакат да бъдат регистрирани. На 4 стопанства е отказана регистрация поради това, че не отговарят на съответните изисквания. До 18-ти юни ще трябва да се проведат и заседания на всички общински епизоотични комисии.

По време на заседанието беше взето и решение за незабавно информиране на органите на МВР и ОДБХ за нерегламентирано движение на свине и отглеждане на неидентифицирани такива в личните стопанства.

От Областната дирекция по безопасност на храните информираха, че на територията на областта са завършили и прегледите на пчелните семейства. Проверени са 826 пчелина и 63282 пчелни семейства, като 2414 са отпаднали. Разгледани бяха и сега действащите правила за уведомяване на пчеларите и кметовете на общините от страна на земеделските стопани при извършване на третирания.

You may also like...