Филмовият фестивал „Бургас“ 2020 посреща своята публика от 18 юли

380c40b5d7c79b926d08c617fd3ae0e0

Петото издание на Международен филмов фестивал Бургас ще се състои в интервала 18 – 25 юли в пространството на Културен център „Морско казино“. Това съобщиха от общинския пресцентър.

За ценителите на стойностното кино и гостите на Бургас, организаторите са подготвили  премиерни за България заглавия и филмови продукции, отличени на водещи европейски кино форуми , каквито са фестивалите Internationale Filmfestpiele Berlin /Берлинале/ и international Film Festival Rotterdam.

Почитателите на киноизкуството ще се насладят на азербайджанско-немската продукция „Край на сезон (End of season) на режисьора Елмар Иманов. Лентата е с награда за дебют на фестивала в „Ротердам“.

Друго интересно заглавие в програмата е „Вълците (Los lobos, Мексико) на режисьора Самуел Киши, който е носител на награда „GenerationKplus“ на тазгодишното  „Берлинале“ . Хоризонтите в късометражната програма достигат до китайско-австралийския филм „Лаура“, който прави естетически преход, както между Изтока и Запада, така и между литературата и киното. Българското кино ще бъде представено с късометражния филм „Свещеникът на режисьора Борислав Колев.

Всички прожекции на фестивла са с вход свободен. Международен филмов фестивал Бургас /Burgas international Film Festival/ се организира в партньорство с Община Бургас.

„Осъзнали напълно отговорността от създалата се обстановка и безбройните неизвестни, пред които сме изправени, нито за миг не сме работили в посока – онлайн фестивал. Силната връзка, която изградихме с публиката през всички тези години е най-голямата мотивация за нас. Бургас филм фест трябва да се съпреживее“, сподели Емил Ованесов, организатор на фестивала.

За първи път в съпътстващата програма ще бъде обособена специална късометражна селекция, свързана със скейт културата, подготвена от екипа на френския фестивал „Tous Courts“ и Дени Алканиз.

През изминалата година BIFF и Веселин Геренов, бяха специални гости на фестивала  във Франция. В допълнение ще бъдат представени и късометражни филми посветени на съвременното танцово изкуство.

Остров „Света Анастасия“ ще стане домакин на уъркшоп „Кинотехники във фотографията“ с водещи Иван Григоров, основател на Artezz Studio. Целта на този семинар е да анализира и приложи кинематографични техники в полето на фотографията.

You may also like...