В Пловдив започна 14-тия Международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната Кутия “

1

При спазване на всички противоепидемични мерки, миналата вечер в Камерната зала на пловдивския театър бе дадено  началото на 14-тия Международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната Кутия “2020  със спектакъла „Три – спектакъл за търсенето“. Tова съобщиха от пресцентъра на Общината.

В продукцията на Драматичен театър – Пловдив участват Мариана Йотова, Николай Дограмаджиев и Димитър Банчев. Хореографията и режисурата са дело на Мариана Йотова, музика – Стамен Янев, Ника Любецкая, Мариана Йотова, сценография –  Костадин Ненов, костюми- Надежда Сизова, Наталия Живкова и мултимедия – Георги Николов.

Официални партньори на фестивала са Община Пловдив и Министерство на културата. Активни съорганизатори са чуждестранните посолства и културни институти в България. „Черната кутия“ се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2020 година.

14-тото издание на международния фестивал за театър и съвременен танц бе открито официално с приветствия  от заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов и от поета, писател и драматург Недялко Славов, чиято фондация „Черната кутия“ е организатор на проявата от 2007 година насам.

Заместник-кметът Пламен Панов отправи поздрави и изказа благодарност от името на Кмета на Пловдив Здравко Димитров, както и от свое име, на Недялко Славов и Слава Младенова – артистичен директор на фондация „Черната кутия“ за усилията, труда и вдъхновението, които влагат в организацията и провеждането на фестивала. „Щастлив съм, че  „Черната кутия“ е неизменна част от Културния календар на града всяка година. Община Пловдив го подкрепя и ще продължава да го прави, защото той е стойностно, културно събитие, което всяка година се надгражда и се развива. Предстои ни да видим интересни спектакли от 8 държави. Вярвам, че тези театрални и танцови предизвикателства, отново ще зарадват и провокират вярната публика на фестивала“, каза още в приветствието си Пламен Панов. Той отбеляза, че „Черната кутия“ е със сигурност един „специален фестивал“, който представя новаторски театрални постановки и танцови спектакли от цял свят и пожела „На добър час“ на тазгодишното 14-то издание.

Поради извънредната ситуация фестивал “Черната Кутия” ще се проведе на ротационен принцип до края на годината. Ще бъдат представени спектакли от България, Гърция, Испания, Италия, Румъния, САЩ, Унгария и Холандия.

You may also like...