Общинска болница получи като дарение животоспасяваща апаратура в Пловдив

0d4f68f6-3733-4f5a-8652-874ec55149f1

Мобилен рентгенов апарат тип „кугел“ получи като дарение от фондация „Петър Манджуков“ общинската болница „Свети Пантелеймон“ в Пловдив. Това съобщиха от общинския пресцентър.

Апаратурата е последно поколение, произведена е през април тази година и е на стойност 120 хиляди лева. Карбоновият екран издържа до 300 килограма, а целият апарат може да се пренесе до всяко легло и да се постави под болния при необходимост. Досега единствено МБАЛ „Пирогов“ в София можеше да се похвали с наличието на подобен апарат.

На връчването на дарението присъстваха кметът на града Здравко Димитров, Пловдивският митрополит Николай, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, кметът на район „Южен“ Костадин Язов, заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов, директорът на Дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов и общински съветници.

„От свое име и от името на всички пловдивчани благодаря на господин Манджуков, който за пореден път показа, че има голямо сърце и дари тази ценна апаратура за МБАЛ „Свети Пантелеймон“. Знаем, че това не е първото му дарение. В най-голямата криза от коронавирус той осигури безвъзмездно и специално оборудвани линейки за МБАЛ „Пирогов“ в столицата“, заяви кметът Здравко Димитров и връчи на дарителя стилна статуетка на Стария град, за да му напомня винаги за този ден.

Петър Манджуков призна, че е трето поколение пловдивчанин и желанието му дари медицинска апаратура за своя град е логично.
„Консултирах се с кмета Здравко Димитров, когото мога да нарека свой приятел, и с Негово Високопреосвещенство митрополит Николай и те ме насочиха към тази болница. Разбрахме, че коронавирусът засяга най-вече белите дробове и такава апаратура е много нужна в настоящите условия. Пожелавам ви да сте здрави и дано не се налага да я използвате, но е добре да я има“. С тези думи дарителят се обърна към лекарския екип на общинската болница „Св. Пантелеймон“.

На финала Петър Манджуков заяви, че би продължил да помага с каквото може на лечебните заведения в града.

You may also like...