Провежда се втората задължителна матура

matura

Върху вариант 2 ще пишат днес зрелостниците, които се явяват на втория задължителен държавен зрелостен изпит по избор.

Изпитният вариант беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката, като той ще важи за всичките 13 учебни предмета, по които днес се явяват зрелостниците на втората матура.

Вторият задължителен държавен зрелостен изпит е по избор на учениците от 12-клас от следните учебни предмети – чужд език /английски език, френски език, немски език, испански език, италиански език, руски език/; математика; физика и астрономия; биология и здравно образование; химия и опазване на околната среда; история и цивилизация; география и икономика; предметен цикъл „Философия“.

Заявления за втория задължителен държавен изпит по 13 предмета, по избор на зрелостниците, който започва от 9.00 часа, са подали 37 116 ученици. И тази година най-много ученици – 11 884, са пожелали английския език за втория си задължителен изпит. След него се нарежда биологията, избрана от 9846 зрелостници, а 4879 са посочили география и икономика.

За изпита по философия са подадени 4621 заявления. На матура по математика желаят да се явят 2509 зрелостници, а по история и цивилизация – 966. Изпит по физика се очаква да положат 197, а по химия – 188 ученици. След английския, най-много желаещи да се явят на матура по език, са учениците, избрали немския език – 944, след него се нареждат тези с френски – 373, с руски – 321, с испански – 319 ученици. Най-малко зрелостници са избрали да се явят на изпит по италиански език – 69.

Зрелостниците трябва да носят в училищата документ за самоличност – лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС. За да бъдат допуснати на изпита, учениците в 12-и клас е необходимо да представят служебна бележка – на хартия или на мобилния си телефон. Изискването е да носят и химикал, който пише в черен цвят.

Изпитът ще се състои в 5162 зали на 722 училища в страната, при спазването на противоепидемичните мерки, с осигурено видеонаблюдение и с присъствието на близо 23 000 квестори. Учениците ще бъдат допуснати в училищата със защитни маски или с предпазни шлемове, но без да се струпват на входовете на училищните сгради и при спазването на дистанция до 1,5 метра.

Всички ученици ще преминат последователно през проверка на документа за самоличност /лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС/ и на служебната бележка за допускане на държавния зрелостен изпит, през меренето на температурата и дезинфекцията на ръцете.

В изпитните зали зрелостниците ще влизат с поставени предпазни маски или с шлемове, а по желание – може и с ръкавици. По време на изпита учениците ще може да махат маските си, ако пожелаят. В стандартната класна стая, която е с три големи прозорци, ще има до 10 зрелостници на изпитите.

Заради промените в датите на матурите, свързани с коронавируса, темата за историческото развитие на България след Първата световна война няма да бъде включена в изпита по история и цивилизация, а темите за Североизточния регион, за Северния централен регион и за Северозападния регион няма да присъстват в матурата по география и икономика.

Материалът по физика и астрономия също беше съкратен, като темите, които няма да бъдат включени, са „Елементарни частици“, „Еволюция на звездите“ и „Поглед към Вселената“.

You may also like...