Вечна слава на героите! 144 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета!

Ботев

 

Навършват се 144 години от безсмъртния подвиг на гениалния поет и революцинер Христо Ботев и неговата чета.

В зенита на Априлското въстание през 1876 г. 205 млади момчета слизат на дунавския бряг при Козлодуй и с трепет целуват родната земя. Окриля ги светлата идея да се бият и жертват за свободата на Отечеството си, задушено в петвековното робство на Османската империя.

Разпределени на групи, Ботевите четници се качват на австрийския кораб „Радецки“ от различни румънски пристанища по Дунав. Предрешени като градинари, те укриват оръжието и въстаническите дрехи в уж градинарските сандъци. Когато наближават българския бряг, Ботев заставя капитана да свали въстаниците при Козлодуй.

Надеждата на 28 годишния войвода е да запали искрата на всенародния бунт, след зверско потушеното Априлско въстание.

На 20 май по стар стил – 1 юни по нов, Ботев е прострелян в местността Йолковица високо във Врачанския балкан.

Лобното място на Христо Ботев в местността "Йолковица".

Лобното място на Христо Ботев в местността „Йолковица“.

 

Историята на Ботевата чета е една от най-ярките страници в Априлското въстание от 1876 година – връх в освободителните борби на българите в Османската империя. Жестокото му потушаване предизвиква широк международен отзвук и довежда до освободителната за България Руско-турска война от 1877-78 г. От 1901 година насам 2 юни официално се чества като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, а от 1948 г. точно в 12 часа всяка година сирени ни приканват към едноминутно мълчание в цялата страна.

Националните чествания на връх Околчица тази година са отменени, заради пандемията от COVID-19. Въпреки това, на тържествената заря-проверка във Враца снощи, множество хора се събраха и отдадоха почит на загиналите за свободата и независимостта на България. 

Околчица

Днес, по традиция точно в 12:00 на обяд, сирените отново ще завият силно, за да ни напомнят, че:

„Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“.

You may also like...