Започва разширението на бул. „Тодор Каблешков“ в София

100943954_3128295967234370_7334824588376801280_o

В неделя, 31 май, започва разширението на бул. „Тодор Каблешков“ между бул. „България“ и ул. „Луи Айер“ в столицата. За това информира кметът на София Йорданка Фандъкова.
„Бул. „Тодор Каблешков“ е част от вътрешния градски ринг, чието изграждане е ключът за разтоварване на транзитния трафик. Затова изграждането на всички участъци от вътрешните рингове, както и довършването на околовръстния път за мен са стратегическите задачи за София“, написа Фандъкова в профила си във Фейсбук.

„Бул. „Тодор Каблешков“ ще е с профил от 38.3 м – 4 лентов булевард, с еднопосочни велоалеи от двете страни и трамвайно трасе в средата.
Целта ни е с изграждането на бул. „Т. Каблешков“ и бул. „Филип Кутев“ да създадем връзка от бул. „Цар Борис III“ през бул. „България“ и бул. „Черни връх“ до бул. „Симеоновско шосе“.

В последните години инвестирахме 11 млн. лв. в отчужденията на имоти, които попадат в първата част от трасето. В момента продължаваме придобиването на още 116 имота. 34 от тях вече са общинска собственост. Тази първа работа отнема най-много време и за нея разчитам на кметовете на райони. Те започват с по-леката процедура по доброволно изкупуване и при отказ от собствениците, започваме тежките отчуждителни процедури, които в почти всички случай минават през съда.

Първият етап от сегашното разширение е от бул. „България“ до ул. „Боянски водопад“ и трябва да завърши през август. Строителните дейности ще са в южната страна и движението няма са се спира.

С изграждането на булеварда в целия му габарит ще можем да изградим и ново трамвайно трасе, което дава връзка от бул. „Овча Купел“ до метростанция „Г.М.Димитров“. Изследваме и техническата възможност за продължение към „Слатина“.

Проектът е плод на много усилия от страна на екипа на главния архитект арх. Здравков и на инициативния комитет на квартала.

Преди няколко седмици върнах проекта за преработка с две изисквания – да се засадят максимално дървета в тротоара от южната страна и максимално да се запазят дърветата от северната страна. В участък от 200 м, в тротоара има изграден топлопровод и след разкриването ще се прецени дали там ще е възможно засаждане на дървета.

Благодаря на кмета на район „Триадица“ Димитър Божилов за това, че се погрижи за освобождаване на терените и продължава да работи за придобиване на имоти в следващите участъци.

По-рано днес той стана татко за първи път. Сърдечно поздравявам и него, и съпругата му. Желая на малката Ива да е здрава и щастлива.
В следващите седмици с кмета Божилов ще започнем и строителството на новата детска градина в кв. „Манастирски ливади-изток““, написа още Фандъкова.

Comments

comments

You may also like...

1 Отговор

  1. 10.10.2020

    … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: vestonosec.bg/2020/05/29/започва-разширението-на-бул-тодор-к/ […]