Доставиха най – съвременната медицинска апаратура в КОЦ – Бургас

63948268c74e3d8d9f1535ccd5ea0eed

Оборудват с най-съвременното и последно поколение медицинска апаратура „Комплексен онкологичен център – Бургас“. Апаратите за хибридна образна диагностика PET/CT и SPECT/CT вече пристигнаха и в момента се монтират в най-новата сграда – Корпус 3 на бургаското лечебно заведение, която е проектирана специално за тях по отношение на защитата от радиоактивност. Това съобщиха от общинския пресцентър.

Кметът Димитър Николов днес посети медицинския център и се срещна с екипа от инженери от Германия, които вчера пристигна в Бургас, за да монтират днес апаратурата, която ще превърне КОЦ-Бургас в най-модерният център за диагностика и лечение в България.

„Новите апарати ще осигурят максимални условия за диагностика, лечение и последващо наблюдение на този тип заболявания. С тази съвременна медицинска апаратура бургазлии ще получават най-добрите в момента условия за диагностика и лечение на едно място и то в родния си град. Това означава, че вече няма да им се налага да пътуват до далечни болници.“, сподели при посещението си в КОЦ-Бургас кметът Николов.

Д-р Петко Дочев – началник на отделението по лъчелечение и Николай Муткуров – началник „Лаборатория Клинична дозиметрия“ към Отделение по лъчелечение разказаха на кмета Николов, че новите апарати ще могат едновременно в цялото човешко тяло да определят къде има туморен процес, колко е разраснал и как да се излекува.

Позитронен емисионен томограф PET/CT е монтиран на първия етаж на новата сграда. PET/CT използва радио нуклеиден фармацевтик – глюкоза и може да определи в човешкото тяло къде има туморни образования или метастази, най-вече в меките тъкани. Освен това, че има пряко отношение към диагностиката и лечението на заболяванията, т.е. колко се е разпространил процеса и какво лечение да се направи, този апарат може да се използва и за лечение на едно заболяване, което изисква бърза диагноза и бързо лечение – белодробната тромбоемболия.

На втория етаж е другата част от апаратурата, която пристигна. Това е SPECT/CT,  който с помощта на радиоактивни източници се определят разсейките или туморите в костите. С него може да се диагностицират различни тумори. Апаратът е от най-ново поколение и разполага с два детектора за локализиране на всички видове ракови заболявания. Наличието на два детектора скъсява чувствително времето за извършване на диагностиката, което е от голямо значение и за нейната прецизност и ускоряване на лечението. Апаратът може да извършва диагностика и на инфаркти.

Пак на втори етаж е разположена операционна, в която се монтира апаратура за брахитерапия ФЛЕКСИТРОН. Този апарат представлява най-модерния начин за лечение на карцинома на шийката на матката при жените и на простатната жлеза при мъжете. И двете заболявания са много злокачествени, а лечението ще бъде в имплантиране по оперативен начин на радиоактивен източник или в самия карцином или непосредствено до него, който ще унищожи туморния процес.

Брахитерапията може да унищожи значително по-голямо количество от определен вид тумори, като същевременно щади околните тъкани като не позволява дори минимална радиационна доза да засегне здравите тъкани около тумора, което е много важно за лечението на пациента.

PET и SPECT ще работят към Отделението по нуклеарна медицина, а автоматизираната терапевтична система за брахитерапия ще функционира към Отделението по лъчелечение.

Апаратурата, която с марка SIEMENS и преди да бъде пусната в експлоатация един месец ще се извършват тествания с Агенцията по ядрено регулиране.

В понеделник в КОЦ – Бургас пристига и модерния 5 D скенер, който също ще бъде монтиран и тестван, преди въвеждането му в експлоатация. Така през август новият и оборудван с модерна апаратура Корпус на медицинското заведение ще бъде готов да посрещне първите пациенти.

Comments

comments

You may also like...

2 коментара

  1. 16.10.2020

    … [Trackback]

    […] Read More on on that Topic: vestonosec.bg/2020/05/29/доставиха-най-съвременната-медицинс/ […]

  2. 18.10.2020

    … [Trackback]

    […] Find More to that Topic: vestonosec.bg/2020/05/29/доставиха-най-съвременната-медицинс/ […]