Лауреатът на БХК и осъден за убийството на Андрей Монов окончаетлно остава на свобода

джок

Върховният касационен съд /ВКС/ остави без разглеждане искането на главния прокурор за възобновяване на делото пред САС, по което е постановено определение за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман. Това съобщиха съобщиха от подопечното на Лозан Панов съдилище. Определението не подлежи на обжалване, подчертават магистратите.

Полфрийман трябваше да лежи в затвора с 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. в центъра на София, но съдийски състав, председателстван от шефа на САС Калин Калпакчиев, го освободи предсрочно през миналия октомври – с около 7 години преди крайното изтърпяване на присъдата. Аргументът на тримата съдии беше, че затворникът се е поправил и научил български език. От ръководството на затвора изказаха обратното становище, че осъденият ни най-малко не се е поправил, но и е направил нарушения през годините зад решетките.

Малко по-късно съдът му позволи и да напуска страната, но австралиецът пожела да остане у нас.

Последваха граждански и политически протести, както и реакция на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, който поиска ВКС да се произнесе отново, а решението се чакаше повече от половин година. Преразглеждането на делото бе поискано от прокуратурата след жалбата на семейството на убития студент.

След подробен анализ в мотивите на определението на действащото законодателство върховните съдии стигат до заключението: „…няма никакво основание да се приеме, че волята и разумът на законодателя са били чрез вида на въззивния съдебен акт да се допусне възобновяване на производството. Следователно актът, с който въззивният съд е бил длъжен да се произнесе, е определение. Искането за възобновяване на делото се явява процесуално недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане, а производството – прекратено.“, аргументират се съдиите от ВКС.

You may also like...