Борис Ячев: Кметове и висши държавни служители са разследвани за корупция през 2019г.

boris qchev yachev

„Кметове и висши държавни служители са разследвани за корупционни действия при девет специализирани операции на КПКОНПИ и Специализираната прокуратура през 2019 г. Има повдигнати обвинения“.

Това съобщи председателят на парламентарната антикорупционна комисия Борис Ячев, цитирайки доклада за работата на КПКОНПИ, приет от Народното събрание днес.

Разследван и с повдигнато обвинение за длъжностно престъпление е кметът на Червен бряг. Става дума за прекратяване на обществена поръчка „Доставка на топъл хляб“ за социално слаби лица, като по този начин са облагодетелствани две, свързани с кмета дружества.

Повдигнато е обвинение на кмета на Чупрене, област Видин и негови приближени заради продажби на общински земи на дружества, свързани с властимащите.

Разследвани и с обвинения са кметът на Божурище, и членове на екипа му, за престъпления по служба. Случаят касае продажба на общински земи за 160 хил. лв. при реална стойност близо 8 млн. лв. на дружества, свързани с роднини на кмета.

Кметът на район „Северен“ в Пловдив е обвинен в търговия с влияние след разследване за поискан подкуп за издаване на разрешение за строеж.

Кметът на Костенец е разследван за това, че е предложил да даде подкуп на общински съветник, за да подкрепи решение, свързано с обществена поръчка на Държавен фонд „Земеделие“. Срещу него има и втора проверка за това, че е присвоил пари.

КПКОНПИ е започнала разследване през 2019 г. и в самия Държавен фонд „Земеделие“ за отпускане на средства по европейски програми.

В Несебър е проведено разследване за организирана престъпна група, купуване на гласове и нарушаване политическите права на гражданите, в резултата на което са повдигнати обвинения срещу кандидати за кмет и общински съветници.

КПКОНПИ и Специализираната прокуратура са разследвали началника на митническото бюро в Севлиево за това, че е взимал „такса спокойствие“ от местна фирма срещу обещанието да не се извършват митнически проверки. Повдигнато е обвинение.

 

Комисията за противодействие на корупцията и незаконно придобитото имущество е приела 222 решения за внасяне на искове в съдилищата в размер на близо 850 млн. лв. за миналата година, съобщи още Борис Ячев

По линия на противодействие на корупцията 450 от направените проверки са приключили с резултати и са внесени в Прокуратурата.

През миналата година са подадени 166 сигнала за конфликт на интереси – при 14 от тях е установен такъв, стана ясно от доклада за работата на КПКОНПИ, приет от Народното събрание днес.

You may also like...