Започва грандиозен ремонт на Професионалната гимназия по икономика „Карл Маркс“ в Смолян

daritkova

Днес бе даден старт на мащабен проект за над 1 млн. лв. в Професионалната гимназия по икономика „Карл Маркс“ в Смолян. На събитието присъстваха кметът на община Смолян Николай Мелемов, зам.-областният управител Адриян Петров, началникът на РУО-Смолян Мария Семерджиева, директорът на училището Мария Мечкарска, преподаватели и граждани.
От 40 години в училището не са извършвани мащабни строителни дейности. Проектът се финансира по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и е на стойност 1 171 125, 221 лева. Договарящ орган по настоящата схема е Министерство на образованието и науката в България.
„Щастлива съм, че след празника на българската просвета и култура и на славянската писменост имаме възможност да дадем началото на този хубав проект. Той чертае и една чудесна перспектива за Професионалната гимназия по икономика. След преживените тежки месеци, през които изпитвахме трудности с общи усилия успяхме да ги преодолеем. Това е знак, че със силата на знанието и с това, което даваме на младите, перспективата за българската нация е светла и просперитета е гарантиран. Благодаря на всички за огромните усилия, които положиха, за да може и образованието да се случи в условията на пандемия. С общи усилия нека да правим така, че в град ни да се случват такива позитивни проекти. Младите да остават, а Смолян да има бъдеще, за което всички мечтаем“, заяви председателят на парламентарната група на ПП Герб Даниела Дариткова в двора на школото в Смолян.
В хода на строителните дейности по проекта ще бъде извършено цялостно саниране на сградата на професионалната гимназия, която през 2020 г. отбелязва 60 години от основаването си. Ще се направи топлоизолация и основен ремонт на покрива, ще се реализира изграждане на мълниезащитна система.
Част от дейностите включват и частична подмяна на ВИК инсталация, цялостен ремонт на санитарните възли. Частичен ремонт ще бъде извършен на електрическата инсталация и подмяна на осветителните тела. По отношение на вертикалната планировка и създаване на достъпна вътрешна, и външна архитектурна среда. Ще се осъществи подобряване на прилежащото дворно пространство, ремонт на външните спортни площадки. Ще се направи и подмяна на дограмата във физкултурния салон и ремонт на вътрешните стени и таван.

You may also like...