100 държавни бензиностанции влизат на свободния пазар за горивата. Какъв ефект очакват от правителството?

бензиностанцииПри горивата в България не се наблюдава влияние, когато международните цени на петрола се променят с определен процент. Държава ще влезе на пазара, защото това е наложително, заради гражданите, които протестираха срещу цените на горивата, като целта е да се създаде лоялна конкуренция, при която цените се определят според пазарните цени. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов на извънреден брифинг в Министерски съвет по повод намерението на правителството да създаде национална петролна компания, която да оперира на пазара с горивата.

Група бензиностанции поддържа средно с по 20 ст. над средната цена. Горивото напуска данъчния склад с платен акциз и ДДС, така че държавата почти е изчерпала ролята си за ценообразуването. Близо 50 ст. е цената от най-ниските и най-високите цени и това е провокирало държавата да търси решения.

Държавните обекти ще бъдат създадени на първокласните пътища и магистрали, както и в малките населени места, където според Горанов търсенето е по-малко. Първоначалният брой бензиностанции ще бъде 100.

Данъчните складове пък са собственост само на един оператор. Така се създава невъзможност за свободна търговия.

Затова се е породила и идеята – съхраняването на държавните резерви и създадените от държавата съвместимости за горива да бъде прехвълено на Държавната петролна компания. Тя ще получи всички активи и дейности по отношение на управлението на държавните резерви за военни и нефтени продукти.

Приоритет на законопроекта е осигуряването на максимален достъп и конкуренция, защото на пазара, според министъра има доста сериозни отклонения при предлагането на продукта от различни стопански субекти.

Финансирането за изграждането на бензиностанциите ще става със средства от националния бюджет.

You may also like...