Държавата създава петролно предприятие! Идва ли краят на картелите и необосновано високите цени?

MyCollages (2)Министерството на финансите предлага създаването на държавно предприятие „Държавна петролна компания“ към министъра на икономиката, която да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти, съобщиха от пресслужбата.

С оглед подобряване на конкуренцията на пазара и осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса, като допълнителна дейност, компанията ще изгради в следващата една година бензиностанции на територията на цялата страна в населените места и на основните пътни артерии.

Малко по-късно през деня стана ясно, че Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) подкрепи идеята на финансовото министерство да бъде създадена „Държавна петролна компания“ под шапката на Министерството на икономиката. В мотивите към предложението си Владислав Горанов посочва, че новото държавно дружество ще изпълнява функциите на държавен резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти.

В същото време, ако компанията бъде създадена, тя ще трябва в рамките на една година да изгради мрежа от държавни бензиностанции „с оглед подобряване на конкуренцията на пазара и осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса“. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев обоснова решението с думите:

 Край на монополите и картелите в цените на горивата!

You may also like...