Барселона отчита загуби. От ръководството опитват да стабилизират финансовото състояние на клуба.

MyCollagesБарселона има трудната задача да балансира своя бюджет до края на юни. Заради пандемията от COVID-19 „каталунците“ , както и много други клубове по света изпитват известни финансови затруднения. От два месеца футбол не се играе, което на практика означава, че приходи от билети и телевизионни права липсват.

Вътрешен одит на клуба показва, че от началото на пандемията загубите са в рамките на 154 млн. евро.

camp nou

Каталунският гранд разчита не само на споменатите приходи от билети и телевизионни права, но и от популярната туристическа дестинация, каквато е един от най-внушителните стадиони в света Камп Ноу. Заради епидемичните мерки музеят и фен магазините останаха затворени.

Все пак „блаугранас“ има план, който може да сработи за ограничаване на загубите. Той идва от механизма ERTE, от който може да се възползва ръководството, с което ще намали между 40 до 50 млн. евро разходите за зпалати на футболисти и персонал. Тази финансова помощ е само един от инструментите, а другите са насочени към продажба на футболисти, които към този момент се считат за ненужни в отбора. Става въпрос за Нелсън Семедо, Жан Клер Тодибо и Артуро Видал. Ситуацията с чилиеца обаче не е толкова проста, тъй като той показа много силна форма през настоящия сезон, с което допълнително привлече вниманието на Интер. Спекулациите за неговото преминаване при гранда от Милано се засилват все повече, но феновете на каталунците към този момент са твърдо против това да се случи.

Идва ред и на приходите от телевизионни права ако Ла Лига бъде подновена, като това ще донесе допълнителен приход от 20 до 25 млн. евро. Като възможен финансоносител е и спечелването на Шампионската лига, като в първия 1/8 финален мач каталунците завършиха 1:1 при гостуването си на Наполи.

 

You may also like...