Навършиха се 180 години от рождението на Хаджи Димитър.

hadji_dimiturДнес се навършват 180 години от рождението на Хаджи Димитър. Един от най-емблематичните борци за национално освобождение от турско робство. Неговите дела и готовност за саможертва в името на „святото дело“ остават завинаги в българската история, а вдъхновение от тях черпи и воеводата Христо Ботев. Посветена на неговата храброст и саможертва е поемата „Хаджи Димитър“. Четиристишието на Ботев се сдобива с превод на френски език в адаптираното издание на френския поет Пол Елюар в началото на XX век.

 

Община Сливен и местният исторически музей планираха да отбележат кръглата годишнина с Национална научна конференция, която бе отменена. Изпратените научни статии ще бъдат публикувани в сборник.

Обявен бе Национален ученически конкурсът е за есе, стихотворение, рисунка и мултимедиен проект на тема: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“, като резултатите и награждаването на победителите вероятно ще се състоят на празника на Сливен – Димитровден.

Comments

comments

You may also like...

1 Отговор

  1. 17.10.2020

    … [Trackback]

    […] There you will find 70549 additional Information to that Topic: vestonosec.bg/2020/05/10/навършиха-се-180-години-от-рождението-на/ […]