Остров Света Анастасия прие днес своите първи посетители

ostrov sveta anastasia

Любимото място на всички бургазлии и гости на града – остров Света Анастасия, прие днес своите първи посетители. 40 пасажери се качиха на борда на едноименното корабче за първия за тази година курс до острова.

Пътниците бяха редуцирани наполовина в съответствие с всички необходими противоепидемични мерки. Една част от тях бяха в каютата, а останалите на палубата. Преди това и по време на пътуването, корабчето бе цялостно дезинфекцирано, а местата за сядане бяха маркирани със специални стикери за спазване на дистанцията. Пасажерите се качваха от едната стълба на горната палуба и слизаха от другата.

„Още преди няколко седмици Община Бургас започна подготовката на корабчето и острова за посещения. Създадохме организация, при която всички места, които ще бъдат отворени за туристи да имат индивидуален алгоритъм за безопасност, за да бъдат гостите ни спокойни и да знаят, че са на сигурно място. Такъв алгоритъм има за корабчето и за острова, който е с тристепенна защита за туристите – предварителна дезинфекция, стикери, обозначаващи отстоянието на местата за сядане и служители, които да регулират потоците от хора, за да няма струпване на едно място“, сподели заместник-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева.

Остров Света Анастасия посрещна гостите си при определени мерки за сигурност. Музеят все още е затворен, но посетителите имаха възможност да запалят свещичка в църквата „Успение Богородично“, да посетят Лекарната и масите на открито на ресторант „100 години назад“, както и всички открити пространства. Гостите влизаха по един и с предпазни маски в закритите помещения. На всеки обект имаше дезинфектанти и предпазни средства като маски и ръкавици за еднократна употреба.

За улеснение на посетителите всички пътеки и места за отмора на острова бяха маркирани с необходимите стикери за спазване на задължителното отстояние от 2 метра между посетителите.

След като кораб Анастасия акостира на началната си точна – Магазия 1, палубите, стълбите и каютата на катамарана бяха щателно дезинфекцирани преди втория за деня курс до острова.

You may also like...