В Деня на храбростта и празник на Българската армия премиерът Бойко Борисов посети Специализираният учебен център „Црънча“

boiko voinici

В Деня на храбростта и празник на Българската армия премиерът Бойко Борисов посети Специализирания учебен център „Црънча“. Там приветства военнослужещите от силите за специални операции и ги поздрави по случай празника.

„6 май е празник не само на достойните български военнослужещи, но и на всички храбри хора. Това са лекарите, сестрите, санитарите, лаборантите, инспекторите, полицаите, пожарникарите, социалните работници. Всички, които се борят на първа линия с коронавируса. Храбри са и онези наши съграждани, които отговорно спазват правилата вече толкова време и така спасяват животи. Към днешна дата въпреки нищожните приходи в бюджета, не сме орязали средствата за армията. Модернизацията е факт, дори върховният главнокомандващ го признава. Всяко едно разхлабване на ограничителните мерки в страната става след дълги консултации със специалистите. Позволили сме неща, които могат да вдигнат духа на българите. Трябва да свикнем да живеем така. Но ако бъдем дисциплинирани и се спазват мерките – всичко ще бъде наред“, заяви Борисов.

„Впечатлен съм от уменията на българските офицери, които на учението в полигона „Црънча“ демонстрираха различни бойни способности. Проведоха се упражнения по стрелба с късо и дълго оръжие, разузнаване, обезвреждане на терористи, освобождаване на заложници и оказване на спешна помощ. Специалните части разполагат с най-модерния разузнавателен дрон, който има 140 км. радиус на действие и може да лети на височина до 5 хил. м. Осигурили сме 6 млн. лв. за построяването на нов комплекс в центъра, така че там да могат да бъдат провеждани съвместни учения с най-елитните формирования на партньорските страни. Поех ангажимент да закупим и допълнително патрони за тренировките“, добави още Бойко Борисов.

„На днешния празник на Българската армия и Ден на храбростта отдаваме заслужена почит към всички български воини, жертвали живота си, за да пребъде България. Отправяме и най-искрена благодарност към военнослужещите, които днес продължават да бдят над сигурността на нашата страна. Воинските доблест и родолюбие са една силна опора за обществото ни не само в историческите битки, но и в мирно време, когато, за да се справим с тежко изпитание, са нужни усилията на всички български граждани. Със сигурността на страната ни компромис не трябва да има. Затова модернизирането на българските въоръжени сили и повишаването на мотивацията на служителите в отбраната остават наш стратегически приоритет.
На Гергьовден празнуват хиляди именици, както и всички животновъди. Бъдете здрави и благословени!“, допълни Борисов.

/видео/

You may also like...