Мая Манолова коментирa прекратяването на брифингите на Националния щаб

maq-manolova

Критикувайки правителството, Мая Манолова кометира прекратяването на брифингите на Националния щаб. Това стана ясно тази сутрин на редовен брифинг на щаба, на който обаче отсъстваше за първи път ген. – майор Венцислав Мутафчийски.

„Смятам, че с прекратяването на брифингите на Националния щаб, съобщено днес от ръководителя на пресслужбата на правителството, а не лично от ген. Мутафчийски, е знак за намерението на правителството да прехвърли отговорността и за икономическата ситуацията в страната върху Националния оперативен щаб.

Жертването на Оперативния щаб и лично на ген. Мутафчийски, които поеха целия удар за управлението на епидемиологичната криза в страната, няма да спре икономическата криза, нито ще осигури работни места на близо 300 000 българи, останали без работа.

Г-н Борисов, по Ваша заповед ли бе отстранен днес от брифинга на Оперативния щаб ген. Мутафчийски?

Уволнен ли е от позицията председател на Оперативния щаб ген. Мутафчийски?
Защо не ген. Мутафчийски, а пиарът на премиера съобщи, че щабът спира да дава брифинги?

Така премиерът прехвърля отговорността за състоянието на епидемиологичната обстановка в страната върху щаба, но се опитва да се освободи от отговорността за икономическия срив в страната в следствие на епидемията от коронавируса.

Трябва обаче да напомня, че не Оперативният щаб въведе извънредното положение, не Оперативният щаб носи политическа отговорност за стабилността и изпълнението на бюджета, не Оперативният щаб носи отговорност за ръста на безработицата с 45% за 45 дни епидемия.

Днешният брифинг и съобщеното на него спиране на регулярното информиране на обществеността от щаба е груба цензура, за която носи отговорност лично премиерът Борисов.

Остават следните въпроси:

Кога правителството ще обяви икономически план за излизане от кризата?

Кога правителството ще обяви мерки за овладяване на епидемията от безработица?

Кога правителството ще обяви ефективна подкрепа, а не кредити, за българския бизнес, който е гръбнакът на икономиката и ще въведе ежедневна регулярна инфомация за икономическата ситуация в страната?

По нито една от тези стратегически цели премиерът на държавата до момента не е обявил адекватни и одобрявани от обществеността решения.

И не щабът е виновен за това, а личният страх на премиера Борисов да предложи мерки, които да гарантират икономическите стабилност и просперитет на хората.“

Така коментира ситуацията Мая Манолова чрез пост в своя фейсбук профил.

You may also like...