Фандъкова: Спадът на приходите в целия сектор на градския транспорт е сериозен

fandykova

„Днес приемаме първата актуализация на бюджета на София, която отразява намалените приходи на общината.
 90 млн. лв. е спадът на приходите за първите 4 месеца на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г. Очакваме част от приходите да бъдат компенсирани през втората половина годината, но други ще останат много по-ниски от планираните.

С 23,4 млн. лв. намаляваме и приходите, и разходите този етап, а в края на юли ще предложим втора актуализация на бюджета.

Целта е да гарантираме средствата за строителство на метрото, на вътрешния ринг, нови детски градини и ясли, за чистота и здравеопазване.

Общото 7,3 млн. лв. е намалението за инфраструктурни обекти. Не се отказваме от нито един обект, а ги изтегляме във времето, за да можем да гарантираме плащанията.

Ще предложим на общинския съвет да удължи срокът на валидност на винетните стикери за „синя“ и „зелена“ зона и на служебния абонамент за времето, в което зоните не работят. Това ще е вторият пакет от допълнителни мерки в отговор на извънредното положение. Благодарение на подкрепата на съветници от всички партии в общинския съвет, вече са приети мерки в помощ на културния сектор в София и на малкия и среден бизнес.

Спадът на приходите в целия сектор на градския транспорт е сериозен, както заради неработещите зони за платено паркиране, така и заради намалените продажби на билети и карти. При следващата актуализация ще осигурим допълнително финансиране за градския транспорт и за сектор здравеопазване.“

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по БНТ.

You may also like...