Столичният общински съвет прие първата актуализация на бюджета на София

zapoved_na_rektora_na_sofijskiya_universitet_s_cel_ogranichavane_na_opasnostta_ot_razprostranenie_na_covid_19_koronavirus_medium200x200

Столичният общински съвет прие актуализацията на бюджета на Столична община на заседание на 30 април 2020 г.

„Настоящата първа актуализация на бюджета е по-скоро оптимистична с планиран спад на приходите на годишна база в размер на 23.4 млн. лв.“ – каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Съгласно Закона за публичните финанси Столична община е длъжна да се придържа към балансирано бюджетно салдо. „С настоящата актуализация предлагам и намаление на разходите със същия размер като намалението на приходите“ – посочи също столичният кмет.

„В актуализацията са заложени:

• Спад от 12,1 млн. лв. на данъчните приходи. В това число – намаление на данъка от възмездно придобиване с 8 млн. лв., с 3,5 млн. лв. на данъка върху превозните средства, с 600 хил. лв. – на туристическия данък.
• 11,3 млн. лв. е заложеното намаление на приходите от такси и други приходи. Най-съществен спад очакваме от таксата за детски градини и ясли – 3,9 млн. лв., 2,6 млн. лв. по-малко от такса „битови отпадъци“, 1,4 млн. лв. спад от таксите за ползване на тротоарно право и пазари, 1,4 млн. лв. по-малко приходи от наеми и продажба на услуги и стоки и 2 млн. лв. по-малко от таксите за технически услуги.
• С 12,8 млн. лв. намаляват текущите разходи и с 13,3 млн. лв. – средствата в Инвестиционната програма.

Общото намаление на Капиталовата програма спрямо вече гласуваната на този етап е малко под 3%. Подчертавам, че това е консервативна прогноза за намаление на този етап от развитие на кризата.

С тази актуализация запазваме всички планирани средства за стратегическите приоритети: метрото, транспортните връзки от вътрешния ринг, връзките с „Околовръстния път“, строителството на нови детски градини и ясли, средствата за чистота, инвестициите в общински болници и ДКЦ-та, както и издръжката на социалните услуги.

Въпросите очаквано обаче не са за това, което запазваме, а за проектите, чието изпълнение ще забавим. Подчертавам, забавим, защото не се отказваме от нито един проект. Всички проекти в Капиталовата програма, които заложихме и приехме в началото на годината, са проекти на Столична община, за които имаме общо разбиране, че са важни и необходими. В Капиталовата програма няма проекти на Фандъкова или на един или друг районен кмет – това са проектите на София, по които и аз, и екипът ми сме работили повече от година, а за някои от тях и доста повече.

Специално подчертавам такива са и проектите за основен ремонт на ул. „Народно хоро“ и на банята в „Горна баня“. Ако изобщо някой може да каже, че това са негови проекти, мисля, че аз имам най-голямо право, защото лично съм възложила и съм защитавала и двата. Казвам го предварително, защото вече прочетох обвиненията за „политическа саморазправа“ с кметове на райони, които не са от ГЕРБ“ – каза Фандъкова.

„Общото намаление на средствата за инфраструктурни обекти от Капиталовата програма на този етап е 7,3 млн. лв. Не се отказваме от нито един обект“ – каза кметът на София. По думите ѝ „единствено изтегляме времето, в което ще стартират, и то според актуалното състояние на процедурите. (Тази година ще завършим само проектирането на Чепинско шосе, транспортния тунел на НДК, локални платна на ССТ и на улици в м. „Къро“, където също продължават процедури по отчуждаване).

С 3,2 млн. лв. се намаляват средствата за нови обекти за оползотворяване на отпадъци – от центъра за биомаса, завод за преработка на едрогабаритни отпадъци и рекултивацията на „Суходол“.

С 1,9 млн. лв. намаляват средства за ремонт на градски градини и паркове. Реконструкциите на парка „Заимов“ и градината „Св. Георги“ отлагаме за 2021 г.

Заложените средства за разширяване на Централния гробищен парк намаляват с 400 хил. лв. Със средствата, които се запазват, вече се започва разширението.

На този етап се отчита сериозен спад на приходите от градския транспорт – както заради намалената продажба на билети и карти, така и заради неработещите зони за платено паркиране. По предварителни оценки до средата на май ще са необходими 9,5 млн. лв., с които да осигурим функционирането на градския транспорт. На този етап ще покрием тези средства от заложените в бюджета 135,5 млн. лв., а при следващата оценка на бюджета сме готови да осигурим и допълнително финансиране.

Сериозен спад се отчита и в приходите на общинските лечебни заведения, както заради допълнителните разходи за лечение на пациенти с COVID-19, така и заради намалената дейност. Затова предвиждаме предоставяне на заеми за заведенията за доболнична помощ в размер на 1 млн. лв., което беше подкрепено от всички вас.

Градският транспорт и здравеопазването са две от сферите, за които в средата на годината, на база реалните загуби, ще предложим решение, с което да гарантираме както заплатите на всички работещи, така и да не позволим трупането на задължения.

Благодарение на всички Вас приехме първи пакет от мерки за подпомагане на културния сектор в София и на малкия и среден бизнес. Това са правилни решения, които обаче „струват“ средства на общинския бюджет, но подпомагат реалния бизнес. Подготвяме и втори пакет от мерки, който включва компенсации за неработещата „синя“ и „зелена“ зона за хората със служебен абонамент и винетни стикери. Това също ще доведе до по-малко приходи в сектора.“

You may also like...