България подаде документи за €врозоната

MyCollagesБългария подаде документи за ERM II. Това стана ясно от телефонния разговор на  премиерa Бойко Борисов с френския президент Еманюел Макрон.

В рамките на разговора Борисов е благодарил, че още през 2018 г. по време на Българското председателство на Съвета на ЕС президентът Макрон е подкрепил идеята България да се придвижи към чакалнята на Еврозоната.

Разчитаме на подкрепата Ви за ERM II и днес, след като сме подали официално документи към ЕЦБ.

Борисов и Еманюел Макрон са обсъдили и актуалните данни за разпространението на коронавируса и мерките, доказали ефективност при ограничаване на заболяването.

В хода на разговора президентът Макрон е приветствал навременните мерки, наложени от българското правителство срещу COVID-19, както и постигнатата реорганизация в индустрията. Премиерът Борисов е пожелал успех на учените от институт в Монпелие, които са започнали клинично изследване с определено лекарство дали то може да се прилага ефективно при пациенти, заболели от COVID-19.

Премиерът Борисов е посочил още, че страната ни ще участва в Международната виртуална донорска конференция на 4 май, организирана по инициатива на председателя на Европейската комисия, чиято цел е да се осигури финансиране за борбата с пандемията. В този контекст България обмисля поемането на финансов ангажимент, допълниха от МС.

Бойко Борисов е посочил, че текстилният бранш у нас от март произвежда предпазни облекла, шлемове и очила за нуждите на българските лекари, сестри, санитари, лаборанти и за всички служители, пряко участващи в борбата с коронавируса. Такива мостри на защитни облекла и маски вече са изпратени в Париж и страната ни е в готовност да съдейства и помогне с количества.

По време на разговора са били обсъдени и отличните двустранни отношения, основани на взаимно доверие и разбирателство, като Борисов заявил:

 

Франция е стратегически партньор и съюзник на България. Продължаваме да развиваме активния диалог и сътрудничеството ни във всички сфери от взаимен интерес в двустранен план, както и в рамките на ЕС и НАТО

През миналата година бе отбелязана 140-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Франция, се посочва в съобщението.

You may also like...