Борисов от НС: „Нинова ми отказа да действаме заедно. Мерките ни са едни от най-либералните“

bojjjkoМинистър-председателят Бойко Борисов говори пред парламента за ситуацията около пандемията от COvid-19.

Още в началото Борисов заяви, че преди  СЗО да обяви световна пандемия, той се е обадил на лидера на социалистите Корнелия Нинова с предложение двете големи политически сили да преминат заедно през предизвикателството, но му е било отказано.

По отношение на мерките, Борисов бе категоричен, че те са много добре презицирани, съобразени с народопсихологията.

 

Ние имаме най-либералните мерки в Европа, каза още той. По думите му нито магазините, нито заводите са били спирани.

Борисов бе категоричен, че страната ни е единствената в Европа, която не си е затворила църквите.

„След платото, възстановихме женските консултации и ваксинациите. От вчера са отворени при определена организация и парковете. Българите могат да се движат до аптеки, пазари, банки и застрахователни клонове – без никой да ги проследява. Факт е, че имаме най-малко починали означава, че имаме адекватни здравни мерки. Апелирам да се вслушваме в думите на Щаба“

На зададен въпрос от БСП, дали България има икономически план за излизане от кризата, Борисов бе лаконичен, че ако някоя друга държава има 100% работеща стратегия, то най-лесно било правителството напрактика да го препише. Все пак в България много от секорите работят, някои от тях дори на пълни обороти. Показателно е, че много от големите и богати държави говорят за конкретни икономически мерки, но само две са пристъпили към реални действия.

Премиерът бе категоричен, че България е свързана с всички страни в ЕС и своите съседи, към момента единственото сигурно е, че реалната борба е за запазването на човешките животи.

Той заяви, че ежедневно се работи с Европейския съюз.

„Знам, че искате да извадим и да раздадем парите за един месец, БСП са го правил, после ще се чудим откъде да вземем пари и ще се молим на бизнеса. Ние трябва да носим отговорност. Всичко е в бъдеще време. Ние, като част от една глобална икономика, се движим с тях.“

You may also like...