Омбудсманът Ковачева: „Не ни подслушват с трафичните данни, това е мярка, заради карантината“

MyCollages (41)При Законът за електронните съобщения не става въпрос за подслушване, а за проследяване на трафични данни във връзка с карантинтa. Това обясни омбудсманът Диана Ковачева.

В ефира на БНТ Ковачева разкри, че е отправила запитване към министъра на вътрешните работи по отношение на мерките, които се предприемат за осъществяване на контрол върху своите служители, когато имат достъп до такива трафични данни.

Омбудсманът подчерта, че възможността да се изкат данни от мобилните оператори във връзка с карантината трябва да отпадне и с илизането от извънредното положение.

Тревогата им се насочва и към частните съдебни изпълнители, и към колекторските фирми, и към фирмите за бързи преводи

„Основнияят проблем в момента е, че голяма част от хората остават без доходи. Фактически те не могат да покриват своите задължения“

През последния месец до нея има увеличен брой жалби. Притесненията на хората са свързани предимно с финансовото им състояние.

Оплакванията са за нарушени потребителски права и намалени доходи.

Омбудсманът препоръча в извънредното положение са не се плащат такси, свързани със социални услуги. Става въпрос за социални услуги, които в момента се предоставят дистанционно.

You may also like...