Николина Ангелкова: „Ще поискам от ЕК да отпаднат туристическите визи за Русия и Турция. Надяваме се на късен сезон по морето“

MyCollages (40)Работи се по вариант за късен летен сезон в рамките на 15 юни или началото на юли, в зависимост от епидемиологичната обстановка в страната. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването „Лице в лице“.

Ангелкова разкри, че днес е проведена среща между представители на Националния оперативен щаб и туристическия бранш, като са били обсъждани мерки за летния сезон.

По нейните думи, становището на ръководителя на щаба ген. Мутафчийски е, че ситуацията трябва да се следи. Вариантът за късен летен сезон почива на изработването на указания и препоръки за неговото провеждане, но всичко зависи от обстановката. Щабът не е отрекъл или потвърдил, дали ще има туристически сезон.

Към момента министерството няма официална информация за фалирали фирми в сферата на туризма, а около 72 000 души са се възползвали от мярката 60/40.

По темата за исканата оставка на министър Ангелкова от страна на туристическия бранш, тя заяви:

Аз ги разбирам хората в това извънредното и тежко обястоятелство за всички. Ежедневно работим, за да вземе  всички необходими мерки за баланс. Със сигурност те не биха удоволетворили желанията на всеки един по отделно.

България планира при отваряне на летния сезон да изисква декларация от чуждестранните туристи, която да показва,че съответния турист е клинично здрав и не е заразен с COVID-19.

Министър Ангелкова завърши с това, че ще предложи на Европейската комисия туристическите визи за граждани на Русия и Турция да отпаднат в извънредното положение.

You may also like...