Ниската култура проби КПП-тата преди Великден

why-game-600x300

И. Михайлов

 

Трудните времена изискват трезва преценка, за да бъдат взети правилните решения. Световна пандемия. Мерки за поддържане на ниски нива на инфекцията. Успешни, при това в България. Но само първоначално. В миналото България вече е имала своя „Черен Великден“. Малцина знаят за какво става въпрос, но това е ясно обяснимо. Ниската култура ни е завладяла на всички нива. Не друго, а ниската култура проби КПП-тата преди Великден. Ниската култура ще разпространи заразата по всички части на страната. Ниската култура и след това няма да осъзнава какво се случва, нали е ниска.

Ниската култура все още няма да е преглътнала кюфтетата и козунаците, когато ще видим последствията. И не, това не е хорър коментар с цел да сплашва. Това е реалността, също както е реална и ниската култура.

Някъде измежду работещите мерки, трезвата преценка падна в плен на доверието към ниската култура. Сякаш първото стопляне на времето не даде индикации, че ни очаква пълен поступаш по Великден. Мнозина се разходиха по центъра на София, но хиляди бяха в околоблоковите пространства, в градинките и площадките. Сумарен поглед върху най-големия град в България. Хиляди с ниска култура. Същите напълниха колите и тръгнаха на път. Тогава, когато не трябваше.

За ниската култура е много важно да покаже, че е волна, че мерките и рестрикциите са „Пунта мара“. Само дето, когато й увеличават сметките, тъпчат на работните  места, не я осигуряват и не й плащат, ниската култура става още по-ниска.  Според нея разнасяне на заразата не може да се осъществи, защото тя на практика не съществува. Всичко е световен заговор на 5-6 богаташи. Или по-скоро Бойко иска да открадне едни пари. Или да вземе пари от Европа, за да напълни хазната, която е празна. Ниската култура явно си мисли, че Германия, Испания, Италия и САЩ играят в същия сценарий. Ниската култура винаги знае повече от баламите, които си стоят у дома и излизат само до магазина. Тя им се смее.

Не знам за кой ли път ще го напиша, но ниската култура иска да празнува Великден. Пардон, да се наяде и напие в края на „Страстната седмица“. Разбира се, само е чувала, че така се казват дните по Възкресение Христово.

Смеехме се на гърците, че само искат, а нищо не връщат. Там Възкресение наистина е празникът на празниците.  Улиците в момента са празни. Магистралите също. Русия отмени парада за 9-ти май. Дори британците, които не много отдавна откриха, че не е „оферта“ да правят кръвосмешения се прибраха по домовете си…

Ниската култура плюе политиците, затова казва, че не гласува. Ниската култура обаче взема пари от политиците по време на избори, както и за да троли във фейсбук.

Ниската култура владее масите. Ниската култура разделя масите. Ниската култура и в миналото е убивала масите. Защото тя не се интересува от здравето, живота и бъдещето дори на най-близкия си. Тя е себична, егоистична и…ниска.  Ниската култура не успя да разбере, че това, което се случваше до този момент бе инструмент да се управлява кризисна ситуация, която заплашва Бог знае колко животи. Ниската култура е на път да изтръгне волана на управлението и да го тласне към естествен подбор.

В този ред на мисли, ниската култура не разбира от отговорност. Мерките се оказаха недостатъчни, за да я затворят в рамките на общественото благо. Ниската култура не олицетворява само онези, които не спазваха препоръките, забраните, а в последствие натовариха катуна и хукнаха из прашните друми. Тя се отнася и за всички нас, които проявихме толеранс към нея, виждайки струпванията, кросчетата, биричките, седянките…

Някога Хайтов го е казал: „В една зверилница, толерантност означава смърт.“

Остава да се надяваме, че „Черният Великден“ е само историческа препратка, а сега ни очаква чудото на Възкресението…

 

 

 

 

You may also like...