Директорите на големите болници: Стойте си вкъщи, не искаме корона от тръни!

MyCollages (37)На съвместен брифинг в Министерски съвет предсавители на националния оперативен щаб, дирекорите на „Пироговов“ и „Александровска болница“, както и на софийската лекарска колегия призоваха хората да останат у дома в следващите две седмици, когато се очаква да бъде достигнат пик на заразата от COVID-19 в страната.

Шефът на „Пирогов“ д-р Асен Балтов заяви, че към този момент в Пирогов преобладават тежки случаи на пациенти с коронавирус и призова хората да не излизат, въпреки хубавото време, защото нарушаването на  мерките в този момент ще доведе до критични последствия след 10 дни.

„Денонощно се борим за живота на хората, но нека и хората да се борят за нашия живот“

На свой ред, председателят на софийската лекарска колегия  д-р Асен Меджидиев каза, че на първо място трябва да опазим държавата си, визирайки здравето и живота на хората, като напомни, че лекарите не са „въздесъщи“, а отговорността принадлежи на всеки един човек.

Д-р Меджидиев разкри, че всеки ден колеги медици от Западна Европа изпращат покъртителни клипове от болничните заведения, в които умират хора на всякаква възраст, а в такива условия рисковете за медицинските работници, които трябва да се борят с коронавируса са най-големи.

„Искам да се обърна към нашите сънародници, да спазват мерките, за да не се удавим накрая. Вчера София беше пълна с хора, а тук има най-много случаи и тя е основна отправна точка за заразата“.

От своя страна шефът на „Александровска болница“ проф. Костадин Ангелов бе най-образен в описване на ситуацията. Той взе отношение по повод на големите църковни празници Цветница и Възкресение Христово, и очакваните струпвания от хора пред православните храмове.

„Ходейки хората по улиците като че ли искат на нас лекарите да ни предадат някаква Божия роля да решаваме кой да живее. Не искаме тази корона от тръни. Всяка вечер ни ръкопляскате. Отправям молба към всички граждани – ако си останете у дома, всички лекари, сестри и саниари, ние в 9 часа ще ви ръкопляскаме. Направете го – да не превръщаме болниците в морги.“

 

 

You may also like...