Нов обрат в сагата с ББР! Стоян Мавродиев: Атаката е срещу правителството, чрез лична вендета на Прокопиев към мен!

MyCollages (36)
Стоян Мавродиев коментира поисканата му оставка и тази на борда на директорите на Българската банка за развитие, от премиера Бойко Борисов.

Той коментира днешната реакция на премиера: “Той е бил сериозно подведен от анализи и всевъзможни мнения около него. Материята е сложна и не е имал време да стигне до детайлите.Банката не е извършила нещо нередно”.

„Цялата тази атака идва от една медийна група – „Капитал“, г-н Прокопиев и техните политически говорители в лицето на „Да, България“ и Христо Иванов. Атаките срещу мен и банката започнаха още преди да вляза в нея. Няма нито една сделка, която да не е атакувана с фалшиви новини. Те искат да срутят банката. Причината е, че този човек е подсъдим по няколко дела за пране на пари. Всички тези дела са по мои сигнали. Това е лична вендета и лична атака към банката, заради съдебните му дела.“

Мавродиев заяви още, че кръгът около бизнесмена Иво Прокопиев действа срещу държавата като „терористична клетка“, като даде за сравнение групировката ИРА.

Той  заяви още, че обвиненията са доста несправедливи към целия екип на банката. Тези хора работят денонощно, за да напишат тези програми в подкрепа на бизнеса, допълни той.

Той даде разяснение за кредита от 75 милиона лева дадени на компанията “Св. Георги Груп”.

По тези 75 милиона се работи много преди кризата с коронавируса, с множество звена на банката. Ние спечелихме тази сделка в надпревара с няколко търговски банки.  Тази сделка е обезпечена с над 500 милиона активи, от тях 150 милиона лева са сериозни активи от недвижими имоти.

Мавродиев обяви, че от тази сделка банката ще спечели 30 млн. за целия 10 годишен период.

Според него банката внася дивиденти в държавата. За 2 години активите са нараснали, а тя работи по всички световни стандарти, увърдени от Китайската банка за развитие, Корейската банка за развитие, дори и от Европейската централна банка.

You may also like...