Бойко Борисов: Днес ще се видя с доц. Мангъров. Бързите тестове в Южна Корея не дадоха ясни резултати

boiko2За първи път японски премиер дойде в България на гости преди няколко години. Отношенията между България и Япония са такива, че те включиха и страната ни за дарение на лекарство. Това заяви премиерът Бойко Борисов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб срещу коронавируса. 

 Вчера стана ясно, че Япония ни дарява противогрипно лекарство.

„Таблетирали сме подобно лекарство, което се тества в Австралия. С премиера на Италия говорих също и заедно ще работим с техните университети, както и в Мелбърн, за да се тества лекарство и да се види ефектът“, разкри Бойко Борисов. 

„Няма лекарство, което да лекува коронавирус – има такива, които облекчават. Тези препарати сме ги осигурили. Тази сутрин очакваме технолозите, които да тестват медикамент по най-бързата процедура„, каза още премиерът.

„Българската индустрия произвежда пъти по-качествени защитни стоки. Казал съм да се произведат 100 защитни облекла за лекарите в Северна Македония. Лесно е да се каже, че сме братя – братя сме и когато умират хора, трябва да помагаме“, коментира Борисов.

„Променихме индустрията си за дни в шивачество. Ако не бяха нашите герои – тъкачки и шивачки, щяхме да ходим с найлони“, разкри Борисов.

„Разпоредил съм на Щаба да започне масово тестване на Банско. Тъй като приемаме, че Банско е огнище – днес започваме тестването“, коментира премиерът.

Само преди дни разговарях с лидера на Южна Корея – там масовото тестване с бързи тестове не им помогна. Германия – най-мощната икономика, чак сега си произведе бърз тест само за лекари – 150 евро струва теста. Те също нямаха сигурни и готови тестове. Затова и днес ще се видя с доц. Мангъров – приятели сме от години“, заяви Борисов.

You may also like...