Президентът Радев: Много българи спешно се нуждаят от помощ

618adc9f6eca655173fb3e739c5fcb49-kyo-1798Без съмнение пандемията изисква решителни мерки, повечето българи ги приемат с разбиране. Считам обаче, че правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение през първия месец на неговото прилагане. Управленските решения следва да се вземат на базата на достоверни и всеобхватни данни.

Това заяви държавният глава Румен Радев в изявление по повод на искането за удължаване на извънредното положение.

„Извънредните ограничения забавят ръста на заболеваемостта, но доведоха до обществена парализа и отключиха безпрецедентна социална и икономическа криза. Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа. Много българи спешно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните професии също очакват убедителни мерки. Мизерията не е спасение от вируса. Гладът скоро може да надделее от страха и последствията рискуват да бъдат по-разрушителни от самия коронавирус“, добавя президентът.

По думите трябва да си поставим ясна национална цел – възможно най-бързо връщане към относително нормален ритъм на живот, производство и свободно движение на хора и стоки. Тази цел може да бъде постигната с обединените усилия на институциите и на всеки от нас. Идните месеци ще бъдат решаващи и за бъдещето ни като нация в един нов свят.

Мерките в защита на пострадалите следва да са ясни и ефективни. Дългата изолация поставя на изпитание психиката на хората. Управляващите трябва да преосмислят социалната изолация в разумни срокове. Необходим е гъвкав подход, високо съзнание и мисъл за другите. Българият парламент трябва да прояви отговорност.

По думите на Румен Радев кризата открои своите тихи герои – лекарите, полицаите, преподавателите.

Нека не се оставяме на отчаянието. Задружните ни усилия е ключат към успеха сега и за в бъдеще, каза президентът.

You may also like...