Бойко Борисов: Предстоят ни критични 3 седмици, хората трябва да си стоят вкъщи!


boikoПремиерът Бойко Борисов и Медицинският експертен съвет дадоха съвместен брифинг, на който беше представен доклад. Министър-председателят направи обобщение.

Не е проблем на ген. Мутафчийски и колегите да бъдат на една маса с този съвет. Това го видяхте. Вчерашният ден се превърна в един голям спор. 3 часа сме обсъждали. Жълтите новини продължват да бълват. Вчера се тествах за пореден път, защото четох, че сме удължили извънредното положение, защото съм бил болен, заяви Борисов.

Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че говорене за формиране на „стаден имунитет“ изправя пред риск за живота и демобилизира хората, защото ги настройва против ограничителните мерки за социална изолация.

Борисов изрази категорично несъгласие с апела на професори от Медицинския съвет, който сформира, хората да се пуснат на работа, за да изградят този колективен имунитет.

Премиерът е категоричен, че такова говорене демоилизира хората, защото ги настройва против ограничителните мерки за социална изолация.

„Всяка мисъл – дайте ще пуснем младите напред това, означава да казваме: „ей тия ще умрат, другите ще живеят, с уважение към проф. Мангъров. Да кажем, някои деца ще умрат, аз няма да си пусна моето.

Великобритания и другите се отказаха незабавно, когато хората им започнаха да мрат. Изобщо не съм съгласен с това, което демобилизира хората“, изригна Борисов. „Кажи колко ще умрат, поеми ангажимент с титлата си, с името си, ей тия ги посочи, кажи колко ще умрат“, обърна се той към проф. Мангъров.

Дай Боже, три дена да имаме подред намаляване на случаите на болните, рязко ще издърпаме мерките назад, каза той.

Няма към този момент доказан надежден тест в света. Длъжни сме да изчакаме такъв. След две – три седмици има оптимистични варианти, че ще се създаде такъв. Стотици милиони такива трябва да се произведат, трябва технологично време. След като мине пикът знаем, че трябва масово да тестваме хората. В момента света мисли, произвежда, и когато има, ще тестваме по 20, по 30 000 на ден, заяви премиерът.

Не е проблем в парите за тестовете, проблемът е в надеждността, допълни той.

Следващите 2 – 3 седмици ще е пикът на пандемията. Все по-тежко ще става, заяви премиерът Бойко Борисов.

Колкото и да не им се стои на хората вкъщи – тези три седмици са критични. Да се мобилизираме. Още нямаме този в пик в болниците, да няма къде да приемаме хората. От Сингапур до Великобритания, България се дава като добър пример, посочи той.

Премиерът обобщи, че в момента имунизирането с ваксина БЦЖ е вредно и опасно.

„Да не се юрнат в момента да изкупуват ваксини БЦЖ-то е изключително противопоказно в епидемията“, каза Борисов, защото медиците обясняват, че в нашата страна се ваксинират всички българи, но в детска възраст.

Абсолютно противопоказно е да се поставя ваксина срещу туберкулоза на възрастни хора и то насред епидемия. „Не струпването на хора пред кабинетите, а че не е нужно и е вредно, и опасно“, подчерта Борисов.

You may also like...