„Гладът ще надделее над страха“ – заяви президентът Радев и наложи частично вето на новия извънреден закон

618adc9f6eca655173fb3e739c5fcb49-kyo-1798Президентът Румен Радев направи изявление за медиите по повод приетия от Народното събрание Закон за мерките и действията по време на извънредното положение.

Моето решение е да наложа вето върху част от закона и да го върна за повторно разглеждане в парламента

 

Законът атакува последните остатъци от свободата на словото, каза държавният глава.

Според Румен Радев липсата на кадри и оборудване в здравната система се компенсират с рестриктивни мерки.

Законът атакува последният остатък от свободата на словото. Експертите, журналистите и гражданите ще трябва да налагат автоцензура. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно единомислие, заяви президентът.

Според приетия закон това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение.

В момента в света и в България протичат едновременно две кризи. Медицинска, както и икономически социална. Тази криза хвърля стотицихиляди българи на ръба на оцеляване. Всички страни приемат пакетни мерки, отделят се милиарди. Трябва да отчетем, че нашите възможности са по-ограничени. Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни. Затова правителството следва да преразгледа своята политика спрямо най-зесегнатите, продължи Радев.

Спекулата с най-необходимото (дезинфектанти) руши доверието в обществото. Така предложеният модел за борба със спекулата не работи.

Споделям разбирането, че въоръжените сили трябва да действат в подобни ситуации, но на тях им се вменява права и задължения, като се игнорира ролята на върховния главнокомандващ в мирно и военно време.

Никоя битка не е спечела със страх. В днешното изпитание е важна отговорността на всеки един.

Мотивите за ветото ще бъдат обявени в най-кратък срок. Българското правителство да побърза с конкретни мерки срещу най-уязвимите, завърши президентът Румен Радев.

You may also like...